Previous Next

Микола Сольський: Для того, хто щодня вбиває сотні людей, проблема голоду неважлива

Надрукувати

Вирішити проблему із заблокованим українським експортом с/г продукції можна тільки радикальним способом – шляхом деблокади українських портів. На цьому акцентував Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час спільного пресбрифінгу з Міністром продовольства і сільського господарства Німеччини Джемом Оздеміром за результатами конференції міністрів сільського господарства G7.

«Ми обговорили, що буде цього року, враховуючи можливість затягнення війни. Вирішити ситуацію можна тільки радикальним способом, наприклад шляхом деблокади українських портів. Аля ця ситуація залежить не тільки від України та її партнерів. Тому одночасно потрібно пробувати всі варіанти, зокрема спрощувати процедури і знаходити нові логістичні можливості. Тому нам необхідна постійна комунікація і готовність країн G7 швидко реагувати на всі виклики»,  –  зазначив Микола Сольський.

За прогнозами, наприкінці літа – на початку осені ціновий підрив, тому що зійдуться декілька проблем одночасно.

Важливо було сьогодні всім обговорити масштаб цих проблем і шляхи їх вирішення.

«Аргумент для іншої сторони, що ваші дії провокують голод у нормальній ситуації сприймалися б. Але ви говорите зі стороною, яка щодня вбиває сотні людей. Якщо їм неважливе життя людей, то голод теж неважливий для них. За цю війну платять усі мешканці планети. Якщо ви живете далеко і купуєте продукти щодня дорожче, – це плата за війну. І щодня ви платитимете більше й більше. Тому голоси людей у всьому світі про цю проблему мають звучати все частіше», – звернувся Микола Сольський.

«Війна Путіна проти України – це також війна проти голодуючих людей у світі. Ми вклоняємося українським хліборобам, які вдень борються, а вночі сіють на своїх полях», – підкреслив Джем Оздемір.

За його словами, головне – вивчити альтернативні транспортні маршрути для українського зерна: сушею, залізницею, через Дунай. «Одеський порт повинен бути захищений, він не повинен впасти», – заявив федеральний міністр сільського господарства.

План дій Єврокомісії передбачає різні заходи щодо первинного експорту 20 млн тонн зерна по суші з України протягом наступних трьох місяців. «Нам потрібне зерно на світовому ринку, а Україні потрібні елеватори для майбутнього врожаю», – підкреслив пан Оздемір.

Міністерство аграрної політики та продовольства України