Previous Next

На Полтавщині показник захворюваності на грип та ГРВІ – на 30% нижче за епідпоріг

Надрукувати

За даними ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України», на Полтавщині станом на 23 листопада поточного року продовжується поступовий сезонний ріст захворюваності на гострі респіраторні інфекції, наразі показник  нижче за епідпороговий.

За минулий тиждень в області на гострі респіраторні інфекції захворіло 5 тисяч 930 осіб – захворюваність на 8,5% вище, ніж на попередньому тижні. Показник склав 417,9 на 100 тисяч населення (на 30% нижче за епідпороговий). Дітей захворіло 3713, що складає 62% від усієї кількості тих, хто захворів.

Госпіталізовано 259 хворих на  ГРІ, що складає 4,5% від кількості тих, хто захворів.

 

ЯК ЗАХИСТИ ДІТЕЙ ВІД ГРВІ

Головний лікар Кременчуцького обласного дитячого психоневрологічного санаторію «Славутич» Ганна Добрик докладно розповіла про різноманітні ефективні методи профілактики гострих респіраторних вірусних інфекції у дітей.

Сприятливість дітей до збудників грипу та інших ГРВІ пояснюється відсутністю у них імунної пам'яті про попередні контакти з вірусами. Зважаючи на незрілість імунітету адекватного відновлення захисних сил організму при повторюваних ГРВІ не відбувається. Через це хвороба нерідко протікає у важкій формі і може закінчиться розвитком бронхолегеневих ускладнень.

Батьки не повинні всюди брати з собою дитину, щоб захистити її від не потрібних контактів. Замість того, щоб простоювати з малюком в чергах, наприклад, в аптеці, або їхати в переповненому автобусі, краще пройтися з ним пішки десь у парку.

Звернуся до батьків: шановні, привчайте своїх дітей до того, що чіпати обличчя руками під час епідемії ГРВІ не можна, причому незалежно від того, миті вони чи ні! Дитина повинна якомога частіше мити руки з милом, а там, де немає раковини, можна використовувати вологі серветки. Батьки, вам  варто пам’ятати про те, що багато предметів, наприклад, гроші, можуть бути джерелом патогенних мікроорганізмів, а значить, після контакту з ними обов’язково потрібно мити руки.

Якщо у когось з членів сім'ї є нежить, кашель або чхання, то йому варто користуватися одноразовими носовими хусточками.

Також обов’язково навчіть дитину промивати ніс! Ця проста процедура вважається дуже дієвою, адже, якщо проводити її хоча б кілька разів на день, то збудники грипу та інших різновидів ГРВІ не зможуть утриматися в носовій порожнині. Для промивання необхідно набрати в долоні теплу воду і втягувати її повільно носом, але не глибоко, а потім висякатися. Після цього треба вмитися і прополоскати рот водою.

– Дієвою є також профілактика за допомогою регулярного прибирання. Науковці з'ясували, що віруси надзвичайно довго зберігають свою активність в приміщеннях з теплим, сухим і нерухомим повітрям. Зате вони практично миттєво руйнуються у вологому, холодному і рухомому повітрі. Найбільш сприятливою для дитини буде температура повітря в кімнаті близько 20 градусів і вологість у межах 50-70%. Опалювальні прилади досить сильно сушать повітря, тому взимку дуже важливо регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання. Щоб підтримувати нормальний рівень вологості, можна поставити в кімнаті акваріум і горщики з квітами, а також спеціальний зволожувач повітря. Включати додаткові обігрівачі не варто, якщо маляті холодно, краще його просто тепліше одягнути.

– Лікарі переконані в тому, що щеплення від грипу робити потрібно, звісно якщо до цього немає протипоказань. Узагалі, це є найефективнішим способом профілактики. З метою специфічної імунопрофілактики можуть використовуватися як живі, так і інактивовані вакцини. Варто відзначити, що в світі налічується більше двохсот різновидів збудників ГРВІ, тому навіть своєчасно зроблене щеплення часом не може запобігати розвитку захворювання. Тому навіть після вакцинації треба використовувати й інші методи профілактики.

Рекомендується прийом вітамінів, в першу чергу, А, С і групи В. У холодну пору року можна давати дитині сироп шипшини, якщо у малюка немає на нього алергії.

Ось ще декілька важливих порад. Бережіть ноги від переохолодження і вогкості! Якщо все ж ви промочили ноги, пропарте їх в гірчичній ванні (на 1 л води 2 ст. ложки порошку гірчиці), висушіть рушником і одягніть вовняні шкарпетки. Вранці і ввечері протирайте обличчя і полощіть рот і горло відваром подорожника або евкаліпта. Це захистить слизові оболонки і шкіру від осідання хвороботворних мікробів. Коли немає сильного вітру, одягніться тепліше і гуляйте, плавно вдихаючи і видихаючи повітря носом. Це допоможе зміцнити слизову носоглотки.

І на завершення хотілося б відзначити, що будь-яке вірусне захворювання перенесене «на ногах» може погано відбитися на здоров'ї дитини в майбутньому. У будь-якому випадку, при перших ознаках захворювання постарайтеся звернутися з дитиною до лікаря, здати всі необхідні аналізи і отримати рекомендації фахівця щодо стратегії лікування. Пам’ятайте про те, що будь яке самолікування може призвести до небажаних наслідків і ускладнень!

За інформацією ДОЗ ОДА.