• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

25 листопада на Полтавщині стартує акція «16 днів проти насильства»

 

Впродовж останніх років з 25 листопада по 10 грудня в Полтавській області проходить акція «16 днів проти насильства», у межах якої проводяться заходи з попередження і подолання насильства в сім’ї.

Метою проведення акції «16 днів проти насильства» є привернення уваги громадськості до актуальної для українського суспільства проблеми подолання насильства в сім’ї, щодо жінок, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми, забезпечення рівних прав жінок і чоловіків та активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів, громадських організацій до проблем насильства в сім’ї та забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

«Ми всі працюємо для того, щоб забезпечити виконання проблеми домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Акція «16 днів проти насильства» говорить про те, що ми почали говорити на повний голос, що є така проблема і ми маємо працювати над нею спільними зусиллями. Хочемо, щоб кожна людина, яка своїми власними діями змогла б показати і призупинити насильницькі дії в сім'ї, школі. Наш регіон долучався до даної акції і проводить її близько десяти років поспіль. Є затверджений план дій і кожна районна державна адміністрація, ОТГ, міста обласного значення долучаться 25 листопада до акції», - говорить заступник начальника Управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Наталія Шкоденко.

Дати проведення акції символічно наголошують на зв’язок між насильством стосовно жінок та правами людей: 25 листопада – Міжнародний день проти насильства щодо жінок, 10 грудня – Міжнародний день прав людини. У цей шістнадцятиденний період входять й інші важливі для демократичної спільноти дати: 1 грудня – Всесвітній день солідарності з ВІЛ-позитивними людьми, 3 грудня - Міжнародний день інваліда, 5 грудня – Міжнародний день волонтера, 6 грудня – річниця інциденту в Монреалі (Монреальська різанина). Таким чином, майже кожен день від 25 листопада по 10 грудня означений фактами та аргументами стосовно того, що будь-які форми насильства є порушенням прав людини.

«Завдяки даному законодавству ми порушуємо питання вжиття заходів до реагування, або притягнення до відповідальності кривдника. Якщо говорити про конкретні цифри, ми провели аналіз на 2016-2017 роки та 9 місяців цього року всього надійшло до органів поліції у 2016 році - 4097 звернень із них повторних - 819, у 2017 році – 2538 звернень та повторних 419 та за 9 місяців цього року – 4175, повторних - 141. Спостерігається тенденція до зниження, але наша задача, завдяки нововведенням з'ясувати чи особи мало звертаються до відповідних органів для вжиття заходів відповідного реагування чи дійсно це факт у зв'язку із проведенням профілактично-роз'яснювальної інформаційної роботи стало менше. Надзвичайно важливим є те, що ми працюємо командою щодо домашнього насильства», - повідомляє начальник відділу ювенальної превенції ГУНП у Полтавській області Ірина Карюк.

Національні гарячі лінії, куди можна звертатись:
0800500335 – з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми і гендерної дискримінації;

0800500225 — дитяча гаряча лінія. Якщо дитина потерпає від насильства вдома чи булінгу в школі, вона має право зателефонувати, повідомити про це й отримати допомогу. Всі дзвінки є безкоштовними з усіх стаціонарних телефонів.

«Ми робимо заходи для молоді, з молоддю. Саме тому широка просвітницько-інформаційна кампанія, яка має назву «Котики проти насильства» розроблена самими студентами, молоддю. Лого-персонажами є котики, які висловлюють свою позицію проти дискримінаційних та негативних явищ у суспільстві. Цьогоріч акція охопить 6 вищих навчальних закладів міста та 8 технікумів Полтави та області, де разом з молоддю та волонтерськими секторами будемо проводити активності на перервах. Минулого року охопили близько 3 тисяч студентів, цьогоріч масштабність проекту збільшилась і плануємо, що долучиться більше. Семінари по протидії торгівлі людьми будуть проходити у Полтавському юридичному коледжі та Полтавському кооперативному коледжі», - повідомила в.о. директора КУ «Обласний молодіжний центр» Полтавської обласної ради Світлана Громцева.

«Потрібно починати формувати ненасильницький характер з молоді. Проведемо психологічні арт-майстерні для жінок, які потерпають від насильства або знаходяться в групі ризику. Організуємо фотовиставку «Приховати не можна показати», де показані жінки, діти, які потерпали від сімейного насилля, але не бояться зізнатись, що перебували в цій зоні ризику. 3 грудня організуємо перегляд фільму «Життя на продаж», - розповіла програмний спеціаліст БО «Світло надії» Світлана Большева.

В області прийнятий план обласних заходів щодо проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». У рамках виконання вищевказаного плану будуть організовані заходи просвітницького напрямку у всіх навчальних закладах області, діятимуть відповідні тематичні бібліотечні виставки.

 

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk