Previous Next

На Полтавщині визначили переможців конкурс розвитку територіальних громад

Надрукувати

Створення місцевої пожежної охорони, телекомунікаційної мережі, сортувальних станцій, туристичних кластерів, освітлення вулиць. Такі ідеї подали на конкурс розвитку територіальних громад Полтавщини. 

Подані ініціативи розглядала Рада обласного конкурсу проектів територіальних громад Полтавської області. На проекти, які реалізовували цього року, з обласного бюджету виділили 18 мільйонів грн. Наступного року фінансування, говорить голова обласної ради Олександр Біленький,  може зрости:

«Можливо обсяг співфінансуавання зросте. І це залежатиме від депутатського корпусу. У грудні буде чергова сесія. Там вирішиться, скільки ми можемо виділити на ці проекти. Громада надає свою пропорцію , залежно від того, наскільки вона може профінансувати свою ініціативу й залежить подальше втілення проекту в життя. Чим більше співфінансує громада, тим більше в неї шансів на перемогу»

Усього на конкурс подали 80 проектів представники 24-х районів області та 5  міст обласного значення. На засіданні презентували та обговорили кожен проект. Оцінювали їх за  соціальною значущістю, креативністю, рівнем співфінансування з місцевих бюджетів та інноваційністю. Пріоритетними напрямками для конкурсантів визначили: «Інформаційні технології», «Покращення управління твердими побутовими відходами», «місцева пожежна охорона», «Енергоефективність», «Розвиток туристичної сфери», «Покращення системи надання адміністративних послуг».

«Ми змінили правила гри. Відмовляємося від термомодернізації. Робимо курс на інновацію, екологію, зелений туризм.  Громади зацікавлені в цьому конкурсі», - зазначив Олександр Біленький.

Кобеляцька громада запропонувала кілька проектів: створення телекомунікаційної мережі, центру безпеки та туристичного кластеру. Пирятинська громада надала проект щодо освітлення вулиць.

Обласний конкурс  проектів розвитку територіальних громад Полтавщини започаткували в 2010 році. Його мета — підвищити активність територіальних громад та органів місцевого самоврядування Полтавщини у розв’язанні актуальних проблем розвитку територій. А також поширення позитивного досвіду, набутого в процесі реалізації проектів.

Рада конкурсу ухвалила визнати переможцями обласного конкурсу розвитку територіальних громад Полтавської області у 2019 році 49 проектів.