Previous Next

У Полтаві презентували книгу письменника з Волині про Голодомор

Надрукувати

У відділі соціокультурної діяльності Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.П. Котляревського презентували книгу Андрія Бондарчука «Україна. Голодомор 1946-1947років: непокараний злочин, забуте добро». Ініціаторка популяризації книги серед полтавців, провідний бібліотекар соціокультурного відділу Галина Вовченко.

«У вересні мені це видання  подарували в Одесі, як  учасниці конкурсу «Українська мова — мова єднання». Приїхавши з Одеси,  я вирішила провести презентацію. Автор книги є земляком мого батька. Мене зацікавили дві речі – це події 1946-19747 р.р., які мало хто досліджував. А також назва другої частини «непокараний злочин, забуте добро», саме те, що ці словосполучення написані через кому. Цікаво й те, що в ній зібрані свідчення багатьох людей.  Ця книга чи не одна з перших показує роль Західної України у порятунку Східної від голоду. Зі сторінок постає образ людяної Волині, вражає християнське милосердя волинян, які рятували голодних українців», - розповіла Галина Вовченко.

Це перше в Україні тематично-цільове видання про голод післявоєнних років, події, які малодосліджені.

«Це унікальне дослідження. Не можна читати спогади без зворушення. Але саму трагедію варто розглядати в контексті політики самодержавної Росії, потім комуністичної з боку поневолення народів, зокрема українців. Мета такої політики – фізично знищити поневолений, але нескорений народ», - сказав керівник обласної «Просвіти» Микола Кульчинський.

Три примірники цього видання автор з власним підписом подарував обласній бібліотеці. Сам Андрій Бондарчук на презентацію не приїхав. Ознайомитися з виданням можна в обласній бібліотеці Полтави.