Previous Next

У Полтаві відкрили виставку «Україна 1932-1933. Геноцид голодом»

Надрукувати

22 листопада напередодні 85-их роковин Голодомору, у Полтавському краєзнавчому музеї ім.. Василя Кричевського відкрилася виставка «Україна 1932-1933. Геноцид голодом», на якій представлені маловідомі документи та фотографії.


На 16 стендах експонують 120 світлин, які охоплюють майже століття. Виставка поділена на дві частини – передісторію Голодомору та наслідки. В експозиції залучені архівні фотодокументи.

Виставка починається з того, якою була Україна на початку XX століття, за 30 років до цієї трагедії, і закінчується розповіддю про відродження пам’яті про Голодомор в сучасній Україні.

Як розповів директор краєзнавчого музею Олександр Супруненко, в експозиції представлені всі регіони України, зокрема і Полтавщина. Найбільше в ті часи постраждали від голоду Кобеляцький повіт, хутори в Горішніх Плавнях.

«Вся більшовицька політика була спрямована на створення колгоспів. І дії більшовиків привели до того, що на початку 30-х років виникла така сумна подія як голод, що охопив і територія Полтавської області. Ми під час археологічних розкопок в Горішніх Плавнях бачили знищені хутори, які вже не відродилися. Наприкінці 1932-початок 1933 рр. – це була вимерла територія. Матеріали цих досліджень є і в нашому музеї», - розповів Олександр Супруненко.

Виставка створена за участі Українського інституту національної пам’яті. У Полтаві її презентують за сприяння Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю.

Експонуватимуть її у Полтаві до середини грудня, потім її презентують в кожному районі.