«У перші тижні війни ми підготувалися зустрічати ворога. Його чекали не лише «коктейлі Молотова», – Дмитро Лунін

Надрукувати

Жителі північних районів Полтавщини із перших днів війни показали свою ефективність у партизанській боротьбі з ворогом. У перші дні, навіть тижні, не виключали нічого – бойові дії могли проходити й глибоко на території області. Про це розповів начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін в інтерв’ю для «Укрінформу».

«У вогні були сусідні Сумщина та Харківщина. На півночі Полтавщини відбувалися бойові зіткнення. І ми також готувалися зустрічати ворога. Я не можу розкривати всіх таємниць, але його чекали не лише «коктейлі Молотова», – зауважив Дмитро Лунін, – ми й зараз готові до відсічі, хоча ворога відсунули з Сумщини, його стримують на Харківщині. Ми не розслабляємося, але адміністрація, закривши нагальні питання з військовими, більше сконцентрувалася на організації тилу для Сумщини та Харківщини».

На сьогодні область забезпечена всім необхідним. Коли 24 лютого 2022 року було введено воєнний стан, адміністрація в межах своїх повноважень і згідно з мобілізаційними завданнями надала підрозділам та штабу ТрО готові й обладнані приміщення, необхідну автомобільну техніку відповідно до штатної потреби.

Крім того, ТрО і військовим надані необхідна комп’ютерна техніка, пральні машини, шанцевий інструмент. ТрО також забезпечено наметами, пічками, генераторами, матрацами, подушками тощо. Для цього активно використовували  матеріальний резерв області. За сприяння адміністрації спільно з підприємствами області підрозділи територіальної оборони у найкоротший термін отримали зброю в необхідній кількості, зокрема і протитанкову.

«Крім того, громади, які мають місцеві добровольчі формування, поінформовані, що військова адміністрація готова співфінансувати разом із бюджетами громад потреби цих формувань, – сказав Дмитро Лунін. – Для цього адміністрація збирає заявки щодо потреб добровольчих формувань. Забезпечення обороноздатності області ведеться в тісній координації з військовими».

За словами Дмитра Луніна, Полтавщина та її жителі – це міцний горішок, «зброя» подвійного призначення. Жителі Полтавщини вперті й наполегливі. Можливо, вони не надто емоційні, не створюють багато галасу, але якщо за щось беруться, то роблять це ґрунтовно. І немає різниці, чи це робота в тилу, чи методичне винищення ворогів.

«Полтавщина зараз стала оперативним тилом. Але якби дійшло до бойових дій, я б окупантам не позаздрив», – підкреслив Дмитро Лунін, – час грає нам на руку: ми щоденно зміцнюємося, бійці тренуються, відпрацьовується логістика. Ми готові дати відсіч кожному, хто сунеться на нашу землю. Підрозділи ЗСУ та ТрО – у повній готовності».