Previous Next

На Полтавщині пребуває з робочим візитом заступник Міністра соціальної політики

Надрукувати

За оцінками міжнародних експертів, понад 200 тисяч українців стали жертвами торгівлі людьми за роки незалежності України.  За останні два роки на Полтавщині до органів соціального захисту звернулися 19 людей, які постраждали від сучасного рабства. 9-ом потерпілим було надано відповідний державний статус, вони отримали необхідну допомогу. 

У Полтавській облдержадміністрації провели засідання моніторингової групи під головуванням заступника Міністра соціальної політики Наталії Федорович з питань перевірки стану виконання Полтавською облдержадміністрацією Закону України «Про протидію торгівлі людьми».

Проблема торгівлі людьми дуже актуальна та потребує скоординованих дій усіх суб’єктів які працюють у цій сфері, зазначила Наталія Федорович. А саме взаємодія органів соціального захисту, служби у справах дітей, центри соціальних служб, національної поліції та юстиції, на регіональному рівні центри надання безоплатної правової допомоги, міграційна служба, охорона здоров’я та освіта.

«Полтавщина ефективно та якісно проводить інформаційні кампанії щодо протидії торгівлею людьми. Ми позитивно оцінюємо роботу органів соціального захисту населення Полтавської області, але маємо питання до роботи поліції на Полтавщині. Викриття злочинів в регіоні, пов’язаних з торгівлею людьми, має бути на кращому рівні. Важливо, щоб злагоджено працювали всі суб’єкти національного механізму взаємодії, зокрема служба зайнятості, інспекція праці, поліція та органи соціального захисту, аби виявляти  такі ситуації та належними чином реагувати на них», - зазначила Наталія Федорович.

Як зазначив заступник голови Полтавської облдержадміністрації Олег Пругло, питання протидії торгівлі людьми знаходиться під контролем обласної державної адміністрації, як основного координатора на обласному рівні. У роботі задіяні як державні структури та  установи, так і неурядові організації.

«Ми повністю ще не усвідомлюємо цю проблему. Згідно з статистикою, людей, які постраждали від торгівлі в області налічують близько 5-7 тис. осіб. І коли в людей забирають паспорти, змушують жебракувати та примусово працювати,  не можна чітко відмежувати чи то шахрайство чи торгівля», - сказав Олег Пругло. 

Найчастіше у сфері торгівлі людьми потрапляють у трудове рабство. Найбільше таких випадків у  Російській Федерації.