• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Оголосили переможців обласного конкурсу «Краща книга Полтавщини»

У Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І.П. Котляревського відбулася урочиста церемонія нагородження переможців обласного конкурсу «Краща книга Полтавщини».

У заході взяв участь заступник голови облдержадміністрації Микола Білокінь.

– Водинадцяте проводимо конкурс «Краща книга Полтавщини». Нині відзначаємо кращих авторів і видавців нашого краю. Підтримуємо полтавську книгу й популяризуємо культуру читання в регіоні. Приємно відзначити, що книжкова виставка-ярмарок «ПОШУК», яка цьогоріч уперше відбулася в обласному центрі, сподобалася як краянам, так і гостям заходу, – зазначив Микола Білокінь. – Бажаю нарощувати наукові, краєзнавчі, літературні й видавничі потужності, а ми не порушимо звичаю щороку підтримувати полтавську книгу й нагороджувати найліпші видання регіону.

– Традиційно, напередодні Дня української писемності та мови, ми відзначаємо в області кращі здобутки наших авторів та видавців. Вітаємо переможців цьогорічного конкурсу «Краща книга Полтавщини». Конкурс започаткований у 2007 році. Він є популярним, кількість поданих заявок щороку збільшується. Цьогоріч на розгляд журі подано 51 видання. Переможців визначали за сімома номінаціями, а також обрали кращу книгу року. В конкурсі беруть участь видавництва і видавничі організації Полтавщини, а також навчальні заклади, громадські організації та бібліотеки краю. Традиційно переможців і лауреатів відзначаємо дипломами, кубками й фірмовими записниками з логотипом «Краща книга Полтавщини», а також вручаємо спеціальні відзнаки, – розповіла директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Вікторія Пилипенко.

Гран-прі конкурсу «Краща книга Полтавщини» отримала «Полтавіка. Полтавська енциклопедія:- Т.6: Освіта і наука. Книга 1» (колектив авторів за загальною редакцією Олександра Білоуська. Видано і надруковано у ТОВ «Поліграфічний центр «Мозаїка»).

– Це черговий том із нашої великої дванадцятитомної серії «Полтавіка. Полтавська енциклопедія». Він присвячений надзвичайно важливій темі – освіта і наука. Подібних видань не існує. За обсягом, обширом матеріалу маємо справу з унікальною книгою. Її створювали сотні авторів – від працівників дитячих ясел, садочків і до академіків профільних інститутів, Національної академії наук України. У виданні – тисячі статей, які розкривають всю історію розвитку освіти і науки в нашому краї з найдавніших часів і до сьогодення. У книзі – близько півтори тисячі сторінок. І це тільки перша частина. А будуть ще дві. Другу ми плануємо видати до кінця поточного року. Третю – у 2019-му, – розповів директор науково-редакційного підрозділу – Центру дослідження історії Полтавщини Полтавської обласної ради Олександр Білоусько.

У номінації «Краще історико-краєзнавче видання» I місце здобула книга «Українська революція. 1917-1921. Полтавський вимір. Події. Постаті. Документи: у 2-х томах. Процеси. Діячі. Рефлексії. 1917-1921» (колектив авторів за загальною редакцією Олександра Білоуська, Тараса Пустовіта. Видано і надруковано у видавництві «Полтавський літератор»), II місце«Хотілося б усіх поіменно назвати…» (автор Лідія Гришко. Видано і надруковано у ТОВ «Кременчуцька міська друкарня»), IІI місце«Розповіді про незабутнє і незабутніх (спогади)» (автор Леонід Сморж. Видано у видавництві «Українське Народознавство» Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному, надруковано у ТОВ «АСМІ»).

У номінації «Краща університетська книга» I місце отримали книги «Історія української археологічної керамології (1991-2016)» (автор Юрій Пуголовок) та «Історія української археологічної керамології (1918-1953)» (автор Вікторія Котенко) (видані у видавництві «Українське Народознавство» Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному, надруковані у ТОВ «АСМІ»), II місце«Селекційні, генетичні та біотехнологічні методи удосконалення і збереження генофонду порід сільськогосподарських тварин» (колектив авторів за загальною редакцією Михайла Гладія, Юрія Полупана. Видано і надруковано у ТОВ «Фірма «Техсервіс»), IІI місце – «Атлас ортодонтичних апаратів» (колектив авторів під керівництвом доктора медичних наук, професора, завідувачки кафедри післядипломної освіти лікарів ортодонтів ВДНЗ України «Українська медична стоматологічна академія» Віри Куроєдової. Надруковано у ТОВ «Бліц Стайл»).

У номінації «Краща поетична збірка» I місце члени журі віддали виданню «Прогуркотів мій поїзд, пролетів… Вінок пам’яті Людмили Овдієнко» (редактор Костянтин Бобрищев. Видано і надруковано у ТОВ «АСМІ»), II місце – «Жінка з віршами» (автор Наталія Баклай. Видано і надруковано у комунальному видавництві «Лубни»), IІI місце – «Листя опале» (автор Юрій Роговий. Видано і надруковано у ПП ХРА «Дивосвіт»).

У номінації «Краще прозаїчне видання» I місце одержала книга «Доля героя з Полтавщини» (автор Євген Бутенко. Видано і надруковано у ТОВ «АСМІ»), II місце – «Зізнання» (автор Олексій Неживий. Видано і надруковано у видавництві «Полтавський літератор»), IІI місце – «У всякого своя доля» (автор Володимир Ковпак. Видано і надруковано у ПП ХРА «Дивосвіт»).

У номінації «Краще видання для дітей та юнацтва» I місце присуджено виданню «Країна Навпакинія» (автор Тетяна Ваценко. Видано і надруковано у видавництві «Полтавський літератор»), II місце – «Усі дива трапляються в дитинстві» (автор Віктор Сердюк. Видано і надруковано у видавництві «Полтавський літератор»), IІI місце – «Дідусева абетка» (автор Олександр Недовіс. Видано і надруковано у видавництві «Гадяч»).

У номінації «Культура і мистецтво» I місце здобули видання «Привіт із Полтави: ілюстрований каталог поштових карток з видами міста та околиць» (автор Євгеній Аничин. Видано і надруковано у ТОВ «АСМІ») та «Гончарне шкільництво як визначальний фактор творчого розвитку українського традиційного гончарства (1894-1941)» (автор: Людмила Овчаренко. Видано у видавництві «Українське Народознавство» Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному, надруковано у ТОВ «АСМІ»), ІI місце – «Полтавщина. Пам’ять століть. Презентаційний альбом» (автор Олександр Білоусько. Видано і надруковано у видавництві «Полтавський літератор»).

У номінації «Краще іміджеве видання» І місце отримала книга «Перший полтавський! Відзначення 100-літнього ювілею Полтавського національного педагогічного університету (1914-2014)» (укладач Микола Степаненко. Видано і надруковано у редакційно-видавничому відділі ПНПУ імені В.Г.Короленка), IІ місце – «Відзнаки внутрішніх військ України» (автори Сергій Литвин, Андрій Реутт, Олександр Ящук. Видано і надруковано у ТОВ «АСМІ»).

Грамотами відзначили «За активну участь у конкурсі «Краща книга Полтавщини – 2018» громадську організацію «Інститут Українського Вільного Козацтва імені Антона Кущинського» (м. Лохвиця); «За вагомий вклад у дослідження історії України та участь у конкурсі «Краща книга Полтавщини-2018» – автора видання «Український демократичний націоналізм в минулому, дії, персоналіях та історичній перспективі» Олександра Панченка; «За дослідження історії краю та популяризацію малої батьківщини» – Заводську міську раду (Лохвицький район), авторів книги «Моє маленьке місто Заводське» Анну Коршунову та Світлану Качуровську і Літературно-мистецьке об’єднання «Хорольські дивоцвіти» Хорольської центральної районної бібліотеки; «За відродження традицій університетської книги» –Українську медичну стоматологічну академію.

Спеціальну відзнаку «За високий рівень підготовки ілюстративного матеріалу» вручили художниці Марії Панченко.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk