Previous Next

Сучасні ігрові майданчики, ретро- зона, новий світловий фонтан: у Полтаві реконструюють парк «Перемога»

Надрукувати

Проект реконструкції міського парку культури та відпочинку «Перемога» представили на засіданні консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті культури і туризму облдержадміністрації. Роботи планують виконати наступного року. Проект передбачає реконструкцію верхньої частини парку – зон відпочинку та місць для проведення культурно-масових заходів.

Як розповів начальник міського управління капітального будівництва Володимир Годня на території парку встановлять 5 дитячих майданчиків, переоблаштують центральний вхід, демонтують старий фонтан, висадять нові дерева та кущі.

«Напрямки доріжок змінювати не будуть. На центральному вході встановлять альтанки. Чаша нового фонтану буде 9 м, а навколо буде «сухий фонтан». Вночі його будуть підсвічувати. Зліва від центральної алеї встановлять сучасний ігровий дитячий з гумовими покриттям. 50 тисяч євро для майданчика надає німецька компанія GIZ. Стільки ж грошей виділять із міського бюджету. Крім цього майданчика, в парку встановлять ще 4», - сказав Володимир Годня.

Він зазначив, що, при розробці проекту за зразок брали центральний парк культури та відпочинку ім. Максима Горького — міський парк Харкова. Делегація з Полтави їздила туди переймати досвід. Зокрема в частині побудови громадських туалетів. Їх планують встановити 5. Також замінять систему освітлення та водопровідну мережу.

У планах збудувати на території парку дитячу залізну дорогу з вокзалом, від якого курсуватиме потяг. Оновлять і оглядовий майданчик та встановлять підіймач. А ще в парку буде ретро зона для людей похилого віку та гостьовий майданчик для атракціонів.

«Нині ми маємо погодження з відповідного міністерства щодо екологічних норм. При проектуванні отримали від обласного управління екологічної інспекції відповідні погодження. Обстежили 100% зелені насадження. Виявили рослин, які очистять від омели. Аварійні деревазрізали», - сказав Володимир Годня.

Як зазначила директор Департаменту культури і туризму Валентина Вождаєнко, всі з нетерпінням чекають реконструкції парку «Перемога». Однак потрібно дещо доопрацювати.

Зокрема, в історичному ареалі категорично заборонено проводити земляні роботи без нагляду археолога. Тому все потрібно узгодити з відповідними службами.

«Ми рекомендуємо принципово погодити представлену проектну документацію на реконструкцію парку «Перемога» за умови оформлення зміни меж відповідно до чинного законодавства», - наголосила Валентина Вождаєнко.
Тож члени Консультативної ради на засіданні погодили представлену облікову документацію і рекомендували, привести межі відповідно до чинного законодавства.