ЮНЕСКО закликала росіян припинити знищувати культурні цінності в Україні

Надрукувати

18 березня на другому позачерговому засіданні Комітету ЮНЕСКО з охорони культурної спадщини було прийнято відповідну декларацію.

Згідно з текстом документа, Росія має припинити всі форми пограбування, привласнення та вандалізму щодо культурних цінностей, а також утриматися від реквізиції рухомих культурних цінностей, що знаходяться в Україні.

Вони також закликали Росію дотримуватися своїх зобов'язань за Гаазькою конвенцією 1954 року та ратифікувати її Другий протокол.

Відповідно до Декларації, Україні пропонується, у тісній координації з ЮНЕСКО, якнайшвидше позначити важливі об’єкти культурної спадщини захисною емблемою Гаазької конвенції 1954 року (із зображенням Блакитного щита).

У Декларації також зазначено, що всі держави-члени ЮНЕСКО та відповідні експертні організації з питань культурної спадщини нададуть будь-яку підтримку чи поради щодо безпеки та охорони культурної спадщини на запит України.

ЮНЕСКО також вирішила надати Україні невідкладну підтримку, в тому числі фінансову, та готовність надати основним об’єктам культурної спадщини підвищений охоронний статус (посилена охорона) відповідно до положень Гаазької конвенції 1954 року та протоколів до неї.

Міністерство культури та інформаціної політики України