«Нині на території нашої області лишаються близько 40 тисяч переселенців», – Дмитро Лунін

Надрукувати

Полтавщина стала тилом для регіонів, де тривають бої, зокрема для Сумщини й Харківщини. Є логістичним і медичним хабом. Про ситуацію в регіоні розповів начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін, поспілкувавшись із журналістами українського телеканалу FREEДОМ, який мовить для міжнародної аудиторії.

«На початку воєнних дій у нас були обстріли кількох об’єктів. Нині тривають локальні зіткнення на півночі області. На кордоні з Сумщиною наші Збройні сили України, тероборона, мисливці знищують російських окупантів і забирають їхню техніку. Останню ремонтуємо й передаємо ЗСУ, – зазначив Дмитро Лунін. – Нині більше 100 тисяч людей евакуйовані з Сумської області. Хто виїжджав із Харківщини, практично всі рухалися через Полтавщину. Нині на території нашої області лишаються близько 40 тисяч переселенців. Усі забезпечені їжею й житлом. Крім того, ми відправили більше 1000 тонн гуманітарної допомоги на Харківщину й Сумщину. Загалом виконуємо тилові завдання».

Дмитро Лунін розповів, що на Полтавщині діє потужний волонтерський рух, який також працює за різними напрямками, як допомоги військовим, так і цивільним.

«На всіх пабліках і сайтах можна знайти інформацію про місця розташування переселенців. Розміщаємо людей безкоштовно в дитячих садках, школах та інших закладах, де є опалення й відповідні умови. Також люди можуть поселитися у готелях регіону. Питання цін у готелях контролюємо, наразі ситуація стабільна», – додав Дмитро Лунін.

Зазначив, що з понеділка освітні заклади перейшли на дистанційне навчання, крім того, близько 3 тисяч дітей переселенців також долучилися до навчання онлайн.

Цього тижня на Полтавщині створили штаб для координації посівної.

«Поля потрібно засівати, адже економічний фронт має працювати. Всі види бізнесу, які можуть продовжити діяльність, мають це робити. З області виїхало небагато людей, тому ті, хто залишився, мають працювати на благо країни», – сказав Дмитро Лунін.