Previous Next

Незалежні провайдери як амбасадори системи безоплатної правової допомоги

Надрукувати

У приміщенні Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області відбулося засідання круглого столу на тему: «Розвиток інституту Незалежного провайдера, як окремий напрямок удосконалення системи надання безоплатної правової допомоги населенню».

Метою проведення круглого столу було обговорення питань забезпечення рівного доступу громадян до правосуддя та правової допомоги шляхом підтримки розвитку незалежних провайдерів безоплатної правової допомоги та посилення незалежності системи надання безоплатної правової допомоги.

Учасниками заходу стали керівники Координаційного центру з надання правової допомоги, директори Регіональних та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, адвокати, науковці, голови ОТГ, посадові особи органів місцевого самоврядування, депутати місцевих рад, державні службовці.

Присутніх привітав народний депутат України Андрій Река, який зазначив, що в умовах децентралізації важливим аспектом є посилення правової спроможності територіальних громад, адже сучасні суспільно-політичні процеси вимагають необхідного рівня правових знань представників територіальних громад, так і підвищення рівня правової освіти громадян в цілому.

 «Про  те наскільки важливими є  питання посилення правової спроможності територіальних громад та запровадження інституту незалежного провайдера  ми  можемо спостерігати у наявності цих пунктів у Плані дій Ради Європи для України на 2018-2020 роки та Плані пріоритетних дій Уряду на 2018 рік, якими передбачено проведення відповідної роботи у даному напрямі. Досягнути вищезазначених цілей  планується шляхом   переорієнтації системи безоплатної правової допомоги з надання правової допомоги окремим фізичним особам на посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад та розвитку людського потенціалу правничої спільноти і партнерських мереж системи безоплатної правової допомоги», - повідомила учасникам зібрання перша заступниця директора Координаційного центру з надання правової допомоги Оксана Василяка.

Директори Регіональних центрів з надання безоплатної вторинної Сумської, Харківської та Луганської, Чернігівської, Херсонської, Закарпатської,  Львівської областей, побажали учасникам заходу плідної праці в обговоренні актуальних питань та виробленні спільних конструктивних пропозицій, спрямованих на посилення правових можливостей з захисту прав людини  та поділилися досвідом роботи у  відповідних регіонах  щодо розширення кола незалежних провайдерів.

 «Враховуючи те, що переорієнтація системи безоплатної правової допомоги та активна співпраця центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, бюро правової допомоги з територіальними громадами розпочалася наприкінці 2016 року і  наразі продовжується. Наступним кроком має стати налагодження ефективної комунікації задля  формування спільного бачення стосовно створення та функціонування на рівні територіальних громад незалежного провайдера безоплатної правової допомоги», - повідомив  директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий.

За словами директора Регіонального центру досягнути поставлених цілей планується шляхом проведення системної роботи із залучення органів місцевого самоврядування, громадських організацій, волонтерських рухів для забезпечення надання безоплатної первинної правової допомоги громадянам; утворення та розвиток мережі партнерів та незалежних провайдерів безоплатної правової допомоги; формування гнучкої системи надання безоплатної правової допомоги, що оперативно реагує на правові потреби громади тощо.

Учасники зібрання також відзначили те, що до повноважень Незалежного провайдера правової допомоги буде віднесено: надання правової інформації громадянам; надання консультацій і роз'яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації; надання безоплатної вторинної правової допомоги у випадках, чітко регламентованих та передбачених положенням (або іншими установчими документами Незалежного провайдера правової допомоги, в тому числі угодами та меморандумами про співробітництво).

«Розвиток системи безоплатної допомоги робить значний внесок у здійснення й інших важливих реформ у державі, в тому числі, децентралізації. Місцеві громади отримують більше прав, обов’язків та ресурсів, що сприяє зміцненню правової спроможності та розширення правових можливостей територіальних громад, у тому числі - підвищення правової грамотності мешканців сільської місцевості та малих міст, широкий доступ до правової інформації та консультацій. Важливим елементом у цій роботі є широке правове інформування задля того, щоб громадяни могли належним чином реалізовувати свої права, а у подальшому захищати їх», - відзначив міський голова Пирятина Олексій Рябоконь.  

Під час заходу присутні долучились до спільного обговорення  питань проведення системної роботи із залучення органів місцевого самоврядування, громадських організацій, волонтерських рухів для забезпечення надання безоплатної первинної правової допомоги громадянам; утворення та розвиток мережі партнерів та незалежних провайдерів безоплатної правової допомоги; формування гнучкої системи надання безоплатної правової допомоги, що оперативно реагує на правові потреби громади тощо.

 Учасники круглого столу узгодили  та узагальнили пропозиції, які були ними вироблені ними під час заходу, що спрямовані на створення у регіонах інституту незалежного провайдера правових послуг.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Отримати фахову правову допомогу громадяни можуть звернувшись до відповідних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2, тел. (0532) 50-27-22.

Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної Сотні, 54, тел. (05366) 3-00-38.

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська, 17, тел. (05361) 77-479.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.