• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Полтавщина стала центром обговорення питань надання безоплатної правової допомоги

У Полтавському юридичному інституті Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого відбулася  ІIІ Всеукраїнська за міжнародною участю науково-практичної конференція: «Адаптація правової системи України до права Європейського Союзу: теоретичні та практичні аспекти», яка триватиме у Полтаві два дні.

Захід такого формату проводиться на Полтавщині втретє та має на меті окреслити шляхи оптимізації надання безоплатної правової допомоги в Україні, обмінятися досвідом такої роботи на прикладі досвіду іноземних країн, залучити до процесу надання безоплатної правничої допомоги представників державних інституції, незалежних провайдерів задля належної реалізації норми конституції України щодо доступу громадян до безоплатної правової допомоги як однієї із конституційних гарантій.

«Проведення такого заходу на Полтавщині стає вже доброю традицією, дозволяє обговорити як практичні, так і теоретичні аспекти імплементації права Європейського Союзу до законодавства України, зокрема і в напрямі забезпечення  права громадян на якісну правову допомогу, як одного із основоположних конституційних прав», - повідомив Олександр Черчатий при відкритті конференції.

Перша заступниця директора Координаційного центру з надання правової допомоги Оксана Василяка передала привітання учасникам конференції від директора Координаційного центру Олексія Бонюка.

«В умовах динамічного розвитку суспільства першочерговим питання у будь-якій  діяльності є наявність необхідної нормативно-правової бази задля реалізації представниками державних органів своїх функціональних повноважень. Адаптація національного законодавства до норм права ЄС має особливу значущість та актуальність, адже це сприяє не лише створенню відповідної правової бази для належного членства України у складі  ЄС, а й створення належного підґрунтя задля відповідних реформ у нашій державі, в тому чисті, що стосується забезпечення громадян якісними правовими послугами, що є ознакою  справжньої демократії у  суспільстві», - повідомила вона.

З вітальним словом до учасників зібрання також звернувся народний депутат України Андрій Река.

Привітали учасників зібрання також і начальник Територіального управління Державної судової адміністрації України в Полтавській області, заслуженого юриста України, кандидата юридичних наук Іван Клочко, перша заступниця начальника Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Дар’я Бриндак та виконавчий директор Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування Володимир Микійчук.

Конференція відбулася за окремими панелями під час яких науковці, представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, навчальних закладів та системи безоплатної правової допомоги ознайомили учасників із загальнотеоретичними та практичними проблемами адаптації вітчизняної правової системи до права Європейського Союзу.

Про актуальні питання безоплатної правової допомоги, її можливості, розвиток, проблемні питання та перспективи розвитку в Україні розповіли учасникам заходу керівники Координаційного центру з надання правової допомоги, керівники системи безоплатної правової допомоги із Полтавської, Сумської, Харківської та Луганської, Чернігівської, Херсонської, Закарпатської,  Львівської областей.

Враховуючи питання децентралізації у сучасному суспільстві учасники конференції говоритимуть про розвиток інституту Незалежного провайдера (надання) безоплатної правової допомоги, що є необхідним елементом у забезпеченні громадян якісними правовими послугами та підвищенню рівня правової обізнаності у суспільстві.

Тематика насильства у сім’ї є важливою у сучасному суспільстві, тому учасники заходу будуть висвітлювати питання захисту прав постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, говоритимуть як про практичні аспекти реалізації чинного законодавства, співпрацю державних та недержавних інституцій у напрямі попередження та подолання цього негативного явища, так і питання щодо врегулювання законодавства у сфері домашнього насильства та усунення прогалин у ньому.

З метою покращення якості надання правових послуг учасники конференції оговорюватимуть питання щодо удосконалення стандартів якості надання правової допомоги в Україні.

«За рекомендацією експертів Ради Європи ці стандарти якості необхідно переглянути і включити додаткові положення, наприклад, про збирання доказів і підготовку до допиту свідків; судові органи повинні бути залучені до переліку зацікавлених сторін, з якими будуть проведені консультації щодо перегляду», - повідомив у своєму виступі адвокат, Геннадій Токарєв.

Захід зібрав когорту науковців, представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, судової системи, системи безоплатної правової допомоги з м. Полтави, Києва, Львова, Закарпаття, Херсона, Чернігова, Харкова, Києва, Одеси, Дніпра та Кременчука у сфері застосування європейського права та безоплатної правової допомоги. У конференції взяли участь 26 докторів наук, 24 кандидата наук, 44 учасники з числа представників органів влади та 21 учасник з числа аспірантів, здобувачів та студентів.

Почесними гостями заходу стали представники з числа науковців навчальних закладів із Республіки Болгарія, Республіки Польща, Литви, Грузії та Казахстану.

Організаторами конференції цього року стали вищі навчальні заклади та державні установи, серед них: Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, Полтавський юридичний інститут Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого; Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна; Дніпропетровський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України; Українська асоціація європейських студій.

Конференція пройшла у форматі жвавої дискусії, обговорення питань,винесених на розгляд, проблемних питань щодо адаптації законодавства України до права Європейського Союзу та шляхи їх подолання.

Матеріали конференції надруковані в рамках реалізації обласної Програми правової освіти населення на 2016-2020 роки.

Учасникам конференції також роздані інформаційні матеріали про систему надання безоплатної правової допомоги.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

За матеріалами Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Полтавській області.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk