• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Андрій Пісоцький: «Успіх багатьох існуючих ОТГ Полтавщини демонструє беззаперечне впровадження реформи»

Сьогодні, 23 жовтня, у Полтаві відбулися дебати на тему: «Навіщо громадам об’єднуватись?». Їх організував Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO за сприяння Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Полтавської обласної державної адміністрації.   

Донести всебічну інформацію щодо суті реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації владних повноважень, роз’яснити переваги реформи на прикладі діючих об’єднаних громад, надати відповіді на питання, які цікавлять громадськість та органи місцевого самоврядування. Всі ці питання обговорювали голови об’єднаних територіальних громад, експерти з децентралізації, представники органів місцевого самоврядування, які ще не створили ОТГ.

 «Я - один з найбільших прихильників реформи і вважаю, що вона потрібна тому, що той адміністративно - територіальний устрій, який був у нас дуже багато років, він себе вичерпав і країні потрібні зміни в дуже багатьох напрямках. Протягом трьох років після того, як у Полтавській області ухвалили перспективний план, вносились багато змін, змінювались думки в тих чи інших громадах, як їм потрібно об'єднуватись чи змінювати конфігурацію у перспективному плані. Успіх багатьох існуючих ОТГ Полтавщини демонструє беззаперечне впровадження реформи. Ми робимо правильну справу, яку мають гідно оцінити наші нащадки», - сказав перший заступник голови Полтавської облдержадміністрації Андрій Пісоцький.

Провести чергові дебати саме на Полтавщині вирішили через результати області у тому, що стосується участі у реформі. Загалом у Полтавській області створено 46 ОТГ, майже половина з яких має менше 5 тис. жителів.

 «Тема сьогоднішніх дебатів є дуже актуальною. Зараз в Україні створено 835 ОТГ. Об'єднання громад стає лише одним із перших етапів реформи місцевого самоврядування, а громада є цим базовим рівнем. Є ще районний рівень самоврядування та обласний, які теж будуть підлягати реформі. Від того, як населення  підтримуватиме реформу, настільки і  реформа буде успішною», - говорить координатор комунікацій реформ місцевого самоврядування Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Надія Петруняк.

Сторону «ЗА» представляли експерти: директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак, голова Омельницької ОТГ Полтавської області Олександра Шереметьєва, а також голова Веселівської ОТГ Запорізької області Петро Кіяшко.

На стороні «ПРОТИ» виступали: голова Диканської селищної ради Валерій Товстій, голова Вишневої сільської ради Валентина Гарбуз та голова Чорнофедорівської сільської ради Олексій Чуть.

У відповідь на перше запитання «Чи підтримуєте ви процес добровільного об’єднання громад» 70% аудиторії відповіла: «ТАК».

«Я не проти реформ, які проводить держава, але вважаю, що децентралізація – не панацея від усіх бід. Ще до реформи до нас приєдналося одна сільрада, і зараз ми маємо шість сіл. Я вважаю, що державі спершу треба відновити дороги, і лише потім проводити реформу. Крім того, я переконана, що об’єднання двох бідних сіл не зробить їх багатшими. Об’єднання у такому форматі є колективізацією, як на мене», - зазначила сільський голова села Вишневе Валентина Гарбуз.

«Я за об’єднання, але є одне «але». До перспективного плану кілька разів вносили зміни. Наша громада хоче бути великою та спроможною, але не може бути такою за існуючих умов», - додав Диканській селищний голова Валерій Товстій.

«У нас не закриваються ні ФАПи, ні школи. До об’єднання ми мали бюджет 4,2 млн грн, а тепер 32 млн грн. Човнофедорівка отримує ренти на 4 млн грн. Але розвитку за таких умов годі й чекати», - додала голова Омельницької ОТГ Полтавської області Олександра Шереметьєва.

Підтримав Олександру Шереметьєву голова Веселівської ОТГ Запорізької області  Петро Кіяшко. Він додав, що на своїй землі має керувати не голова РДА, а голова територіальної громади, і тільки реформа дає йому це право.

«У нас немає ні моря, ні гір, ні міжнародних трас. Ми маємо села, у яких лише по 50 жителів. І зараз у цих селах з’являються фермери. У кожному населеному пункту є план розвитку, і ми працюємо за ним. Ми купили міні-асфальтовий завод. І якщо автодор просить за 1 кв. м 600 грн, то у нас він коштує 330 грн», - сказав голова Веселівської ОТГ Запорізької області  Петро Кіяшко

Учасники дебатів обговорили не тільки переваги реформи на прикладі діючих об’єднаних громад і дали відповіді на усі питання, що стосуються об’єднання та децентралізації, але й проаналізували норми зареєстрованого у Верховній Раді законопроекту «Про створення, ліквідацію та зміну меж районів Полтавської області».

 

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
УВАГА! Конкурс на здобуття Українсько-єврейської літературної Премії «Зустріч-2024»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk