Previous Next

Спортсмени області та їхні тренери торік отримали грошові винагороди на 12,8 мільйона гривень

Надрукувати

На Полтавщині протягом минулого року провели 95 змагань із олімпійських і неолімпійських видів спорту, 79 навчально-тренувальних зборів із підготовки до всеукраїнських змагань. Збірні команди області взяли участь у 375 заходах всеукраїнського рівня.

Про це на апаратній нараді розповіла начальник управління молоді та спорту ОДА Марина Трохименко. Вона поінформувала про роботу профільних обласних програм у сферах фізичної культури і спорту, молодіжної політики, оздоровлення дітей та національно-патріотичного виховання.

За словами Марини Трохименко, у 2021 році спортсмени області та їхні тренери отримали грошові винагороди на загальну суму 12 791 880 гривень. Серед них 9 спортсменів-олімпійців та їхні тренери, 14 спортсменів-паралімпійців та їхні тренери, 9 переможців і призерів міжнародних змагань з олімпійських видів спорту, 65 переможців і призерів міжнародних змагань із неолімпійських видів спорту та їхні тренери, 52 переможці всеукраїнських змагань з олімпійських та неолімпійських видів спорту та їхні тренери, 5 спортсменів з інвалідністю – призери міжнародних змагань та їхні тренери. Стипендії голови ОДА виплачені для підтримки 36 перспективних спортсменів області на суму 5 220 000 гривень.

«Відповідно до успішних виступів на обласних, всеукраїнських і міжнародних змаганнях 412 спортсменам присвоєні перші дорослі розряди, 416 стали кандидатами у майстри спорту, 42 присвоєні звання майстра спорту України, 5 – майстер спорту України міжнародного класу, 4 – заслужений майстер спорту України, 3 тренерам – заслужений тренер України, 2 тренерам – заслужений працівник фізичної культури і спорту», – зазначила Марина Трохименко.

Вона поінформувала, що в області провели моніторинг наявності молодіжних рад у територіальних громадах. Встановили, що з 60 громад такі дорадчі органи створені лише в 11. Для їх збільшення для представників молодіжних консультативно-дорадчих органів та органів місцевого самоврядування організували відповідні навчання. Вперше в регіоні провели обласну школу молодіжної журналістики, курс із розвитку підприємницьких здібностей молоді Boot Camp, молодіжний семінар для профорієнтації тренерів.

Відповідно до обласної Програми оздоровлення та відпочинку дітей торік оздоровчими й відпочинковими послугами охопили 31,3 тисячі дітей, що становить 22,8% від загальної кількості дітей віком від 7 до 17 років. Загалом на оздоровчу кампанію спрямували 103,4 мільйона гривень, із них 69,2 мільйона бюджетних коштів, а 34,2 мільйона залучили завдяки співпраці з соціально відповідальними підприємствами, організаціями, профспілками й батьками дітей.

«Традиційно в межах Програми працював механізм відшкодування за рахунок обласного й місцевого бюджетів частини вартості путівки дитячим закладам за надані послуги з оздоровлення й відпочинку. З обласного бюджету виділили 18,5 млн грн субвенції для територіальних громад за умови співфінансування ними Програми з місцевих бюджетів. Не всі кошти були освоєні у зв’язку з карантинними заходами, – розповіла Марина Трохименко. – Оздоровчими послугами забезпечено 17 867 дітей та відпочинковими – 13 466. Працювали 18 позаміських закладів оздоровлення і відпочинку».

«Необхідно відпрацювати з територіальними громадами питання співфінансування оздоровлення та відпочинку дітей у поточному році», – наголосив т.в.о. голови облдержадміністрації Дмитро Лунін.

Він зазначив, що Полтавщина торік чудово виступила на Олімпійських іграх у Токіо й на рівні держави посіла 1-ше командне місце.

«Це якісний результат. Маємо й надалі підтримувати високий рівень спорту в області, залучити якомога більше молоді до занять фізичною культурою і спортом, адже створюється інфраструктура й можливості для розвитку є», – додав Дмитро Лунін.

Торік на реалізацію заходів Програми розвитку фізичної культури і спорту використано 54 млн 260 тис. грн, Програми з реалізації молодіжної політики – 491 тис. грн, Програми оздоровлення та відпочинку дітей – 8 млн 400 тис. грн, Програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді – 662 тис. грн.