Previous Next

«У вирішенні ситуації з Полтавським сміттєзвалищем облдержадміністрація й надалі буде консолідуючим майданчиком між людьми й міською владою», – Дмитро Лунін

Надрукувати

Питання закриття і рекультивації Полтавського міського сміттєзвалища й пошуку земельної ділянки для будівництва сміттєпереробного заводу в Полтавській тергромаді обговорили в облдержадміністрації.

З ініціативною групою мешканців села Макухівка зустрілися т.в.о. голови облдержадміністрації Дмитро Лунін, заступник голови облдержадміністрації Євген Греков, заступник Полтавського міського голови з питань діяльності виконавчих органів Євген Ричка і голова Громадської ради при ОДА Олександр Дербеньов. 

Дмитро Лунін зазначив, що ситуація зі сміттєзвалищем потребує консолідації зусиль усіх профільних інституцій і громадськості та чіткого розмежування завдань. Для цього розробили проєкт тристороннього Меморандуму про співпрацю між Полтавською ОДА, Полтавською міською радою й ініціативною групою жителів Макухівки. 

«Проєктом Меморандуму передбачено дорожню карту дій для закриття й рекультивації сміттєзвалища. Переважна більшість кроків – компетенція органів місцевого самоврядування, адже питання управління відходами – їх зона відповідальності. При цьому необхідно врахувати потреби жителів Макухівки, – зазначив Дмитро Лунін. – У вирішенні ситуації з Полтавським сміттєзвалищем облдержадміністрація й надалі буде консолідуючим майданчиком між людьми й міською владою, виступатиме партнером, допомагатиме організовувати роботу й залучати профільні служби».

Заступник голови облдержадміністрації Євген Греков розповів, що заходи, передбачені у проєкті Меморандуму, охоплюють два напрями. Перший – приведення існуючого сміттєзвалища в належний санітарний стан і розробка проєкту його подальшого закриття і рекультивації території. Другий – будівництво сміттєпереробного заводу в Полтавській громаді. 

«Створена робоча група проаналізувала кілька ділянок, де міг би розміщуватися сміттєпереробний об’єкт. Усі вихідні дані надали команді експертів, яка працює над розробкою попереднього техніко-економічного обґрунтування. Його проводять за грантові кошти, виділені європейськими партнерами. Фахівці аналізуватимуть, які з варіантів є більш прийнятними з економічної, технічної точок зору й визначатимуть найбільш доцільну, ефективну й безпечну технологію переробки сміття», – додав Євген Греков. 

Представники ініціативної групи зазначили, що підтримують питання закриття сміттєзвалища і його рекультивації. Проєкт Меморандуму опрацюють спільно з представниками територіальної громади, а потім узгодять з облдержадміністрацією для подальшого підписання.