Previous Next

В області триває збір пропозицій від громад до проєктів двох регіональних програм за напрямами поводження з ТПВ й енергоефективності

Надрукувати

На Полтавщині розробляють проєкти двох комплексних програм: «Енергоефективність – 2027» та Програми поводження з твердими побутовими відходами на 2022-2030 роки. Про це повідомив заступник голови облдержадміністрації Євген Греков.

Оскільки обидві програми передбачають взаємодію органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, проєкти документів надіслали для ознайомлення і внесення пропозицій територіальним громадам.

«Впровадження і розвиток енергоефективних технологій у різних сферах життя регіону – наскрізні заходи Стратегії розвитку Полтавщини до 2027 року. Для їх реалізації в області працюватиме Комплексна програма «Енергоефективність – 2027». Загальна мета – забезпечити триступеневу підтримку: державну, обласну й місцеву. Відповідно до доручення Кабінету Міністрів три програми енергоефективності мають бути розроблені на центральному рівні й охоплюватимуть заходи для житлового господарства, бюджетних установ і підприємств, які надають житлово-комунальні послуги, – зазначив Євген Греков. – На рівні області працюватимуть не три програми, а одна, але вона буде комплексною й включатиме ці три напрями. Розробка її проєкту завершилася. Наступний етап – отримання зворотного зв’язку від громад. Органам місцевого самоврядування проєкт документа розісланий для узгодження механізмів взаємодії регіональної програми з місцевими (частина громад уже мають місцеві програми енергоефективності) і надання пропозицій до обласної програми. Розраховуємо на зворотній зв’язок, адже найкраще роботу проводити комплексно».

Програму поводження з ТПВ створюють з урахуванням документа стратегічного планування – Регіонального плану управління відходами для області.

«Нині програма – на фінальній стадії розробки. Відповідно напрацьований комплекс заходів. Серед основних – ліквідація незаконних сміттєзвалищ, розробка схем санітарного очищення територій, оновлення комунальної техніки, придбання контейнерів, паспортизація місць видалення відходів, будівництво сміттєпереробних об’єктів. Попередньо з територіальними громадами проговорювали вектори співпраці. Більшість органів місцевого самоврядування підтвердили свою готовність до спільної роботи в цьому напрямі. 50 громад уже надали пропозиції щодо включення до плану заходів. Інші 10, на жаль, не долучилися. Нині уніфікований перелік заходів розіслали органам місцевого самоврядування, чекаємо від них пропозиції до фінального варіанту програми. Потім документ має пройти процедуру стратегічної екологічної оцінки, після цього винесемо проєкт програми на розгляд профільної комісії й сесії обласної ради», – розповів Євген Греков.

Пропозиції за обома програмами приймає управління житлово-комунального господарства та енергетики ОДА.