Previous Next

Триває робота над розвитком безбар’єрного простору на Полтавщині

Надрукувати

Відбулося проведення засідання  круглого столу із обговорення «Виконання Плану дій з реалізації «Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року» в Полтавській області».

у заході взяли перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко, представники Департаменту будівництва, містобудування і архітектури Полтавської ОДА, голова Полтавського обласного осередку ВО «Союз осіб з інвалідністю України» Сергій Чумак, представники громадських організацій.

«Це рік є знаковим і важливим, оскільки саме 2021 року цього розроблено Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору в Україні. Вона досить об’ємна і змістовна, – зауважив Сергій Чумак, – напрацьовано обласний план дій з її реалізації. Це – «дорожня карта» й дороговказ до виконання, який має важливе значення для подальшого розвитку безбар’єрного простору на Полтавщині».

Підсумком роботи зі створення безбар’єрного простору в області протягом останніх 5 років стало: функціонування класів з інклюзивною освітою; створення в області 19 інклюзивно-ресурсних центрів; функціонування 5 центрів комплексної реабілітації дітей з інвалідністю; запровадження послуг «гарячої лінії», виїзного «соціального офісу», служби «соціального таксі»; організація доступності пішохідної та вулично-дорожньої мережі; поява у громадському середовищі тактильних і контрастних орієнтирів; облаштування місць паркування для авто осіб з інвалідністю.

Активно здійснюється просвітницька кампанія. Помітною є динаміка витрат на засоби доступності. Станом на сьогодні освоєно 9225,13 тисяч гривень на забезпечення безбар’єрності в закладах освіти, охорони здоров’я, культури.

Із метою поширення безбар’єрності в усіх сферах здійснюється моніторинг та оцінка ступеню безбар’єрності об’єктів і послуг для осіб з інвалідністю на території Полтавської області, у тому числі соціальної сфери, адміністративних будівель, транспорту.

На об’єктах, що завершені будівництвом та здані в експлуатацію, здійснюються перевірки відповідності вимогам чинного законодавства. За наслідками перевірок надаються рекомендації щодо усунення недоліків.

«Національною стратегією зі створення безбар’єрного простору передбачено кожні два роки вносити пропозиції щодо покращення доступності та безбар’єрності об’єктів області. Таким чином громадськість може озвучувати свої пропозиції та тримати це питання на контролі», –  зауважив голова Громадської ради при Полтавській ОДА Олександр Дербеньов.

Загалом у 2021 році відбулося 11 тематичних семінарів для посадових осіб громад та держслужбовців, 3 цільових семінари для проєктних установ, 7 робочих нарад із головними архітекторами проєктів.