Previous Next

Катерина Рижеченко зустрілася з активом громадських організацій чорнобильців

Надрукувати

В області проживає близько 19 000 людей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зокрема 8 944 учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. У переддень вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС заступник голови Полтавської ОДА Катерина Рижеченко провела зустріч із активом громадських організацій чорнобильців.

«Ваша мужність і самовідданість допомогли не тільки у ліквідації аварії, а й запобігли подальшому розповсюдженню загрози. Завдяки вашому подвигу, ми маємо змогу зустрічатися, жити спокійним, здоровим життям, – зауважила Катерина Рижеченко, – на сьогоднішній зустрічі від імені голови Полтавської ОДА Олега Синєгубова обговоримо питання, які вас хвилюють. Вдячна, що в нас є комунікація й постійний зв'язок».

Хвилиною мовчання присутні вшанували памʼять усіх ліквідаторів аварії, які загинули, виконуючи свій обов’язок.

Під час зустрічі обговорили питання соціального захисту, оздоровлення, санаторно-курортного лікування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

За словами Людмили Корнієнко, на сьогодні термін перебування в санаторно-курортному закладі для громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1, становить 18 днів. У цьому році за державною програмою оздоровлено в 2 рази більше чорнобильців, а це – 988 осіб 1 категорії. Щодо забезпечення санаторно-курортним лікуванням учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 2 категорії, направлено рекомендаційні листи головам громад щодо надання додаткових соціальних гарантій. Відповідний алгоритм співпраці відпрацьовується.

Угоди про санаторно-курортне лікування укладено з 31 оздоровницею України та 4 санаторіями області. Всі соціальні гарантії, передбачені для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС цього року, будуть збережені й у наступному, зауважила Людмила Корнієнко. 

За словами Віктора Лисака, в  області функціонують спеціалізовані відділення реабілітації чорнобильців: поліклінічне консультативно-діагностичне та стаціонарне на 30 ліжок при ОКЛВЛ, неврологічне на базі Лубенського госпіталю інвалідів війни – на 20 ліжок, 5-а лікарня відновного лікування м. Кременчука – на 30 ліжок. Також виділені 33 ліжка в спеціалізованих відділеннях ПОКЛ ім. Скліфосовського. 

Головою Полтавської ОДА Олегом Синєгубовим підписано Почесні грамоти обласної державної адміністрації чорнобильцям, які у зв’язку із карантинними обмеженнями, передано на місця для їх подальшого вручення.