• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

3 грудня - Міжнародний день людей з інвалідністю

Відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй, в Україні, як і в усьому світі, щорічно 3 грудня відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю.

Міжнародний день людей із інвалідністю покликаний привернути увагу до проблем осіб з інвалідністю, захисту їхніх прав, необхідності їх подальшої інтеграції в життя суспільства.

На сьогодні в  Полтавській області 78,4 тис осіб мають інвалідність, в тому числі 5,2 тис. дітей.

Шляхом реалізації державних програм особам з інвалідністю через органи соціального захисту населення надається соціальна підтримка у вигляді державних соціальних виплат та компенсацій, забезпечення реабілітаційними послугами, санаторно-курортним лікуванням.

Важливим етапом створенню передумов для соціальної адаптації дітей з інвалідністю у суспільство є своєчасне  проведення комплексу реабілітаційних заходів, в процесі проходження яких у дітей формуються соціальні та побутові навички, розвиваються природні здібності та спостерігається коригування порушень розвитку.

На сьогоднішній день органами соціального захисту населення реалізуються програми безоплатного забезпечення дітей з інвалідністю реабілітаційними послугами.

У поточному році в рамках державної програми «Реабілітація дітей з інвалідністю» області затверджено 5,6 млн. грн. В межах виділеного фінансування, реабілітацію пройдуть 297 дітей з інвалідністю.

Також дітям з інвалідністю надається комплексна реабілітація  в п’яти державних реабілітаційних установах, що відносяться до сфери управління Мінсоцполітики, а також в центрах реабілітації системи соціального захисту населення області.

У системі соціального захисту населення Полтавської області вже тривалий час функціонують 5 центрів комплексної реабілітації дітей/осіб з інвалідністю (міст Кременчук, Полтава, Лубни, Миргород, Гадяч). За 9 місяців  2021 року реабілітаційні послуги отримали 1029 дітей з інвалідністю, 102 дитини віком до 3 років, які мають ризик отримати інвалідність.

З метою забезпечення соціальними послугами (стаціонарного догляду, соціальної реабілітації, представництва інтересів, денного догляду, підтриманого проживання, паліативного догляду, консультування та соціальної адаптації) дітей з інвалідністю, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду, побутового обслуговування та медичної допомоги в системі соціального захисту населення області функціонують два дитячі будинки-інтернати.

Для забезпечення доступності осіб з інвалідністю до об’єктів соціальної інфраструктури при територіальних центрах соціального обслуговування, центрах надання соціальних не втрачає актуальності  послуга «соціального таксі», яка вперше була запроваджена саме в Полтавській області і діє вже більше 10 років. У поточному році особам з інвалідністю надано 3,9 тис. послуг.

В області вже багато років при територіальних центрах соціального обслуговування діють пункти тимчасового користування засобами реабілітації. Пункти тимчасового користування технічних засобів реабілітації – своєрідна, обмежена в терміні, підтримка  осіб, потребуючих додаткових засобів пересування для усунення обмежень життєдіяльності.

На сьогодні  такі пункти  функціонують при 20 територіальних центрах соціального обслуговування, 29 центрах надання соціальних послуг, в яких у наявності 6,7 тис. одиниць засобів реабілітації. Зазначеною послугою в поточному році скористались 4,3 тис. осіб.

Розумуючи, що проблеми, з якими щодня стикаються особи з інвалідністю, не можуть бути вирішені лише за рахунок державних програм, Департаментом соціального захисту населення підтримується постійний діалог з громадськими організаціями. Спільно з представниками громадських організацій розглядаємо можливі шляхи вирішення проблемних питань як на державному, так і на обласному та місцевому рівнях.

З метою надання додаткової соціальної підтримки та вирішення нагальних питань через органи соціального захисту населення реалізується  Комплексна програма соціального захисту населення Полтавської області.

Так, шляхом реалізації заходів програми на рівні області вирішено питання надання пільг на проїзд на міжміських та міжобласних маршрутах шляхом відшкодування вартості квитків пільговим категоріям громадян, в тому числі особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю. Також, враховуючи граничну вартість санаторно-курортних путівок, якими забезпечуються особи з інвалідністю в рамках державних програм, проводиться виплата додаткової матеріальної допомоги на оздоровлення  в санаторно-курортних закладах, які розташовані в Полтавській області.

За ініціативою Департаменту соціального захисту населення вже другий рік сім'ї, у яких виховуються діти з інвалідністю підгрупи А, отримують щорічну разову грошову допомогу.  У поточному році 630 сімей отримали з обласного бюджету по 3000 грн. Мешканцям області, які опинилися у складних життєвих обставинах, викликаних інвалідністю, у зв’язку із тяжкою хворобою, в тому числі онкохворим дітям та громадянам, надається матеріальна допомога.

Однак, на цьому не зупиняємось. З урахуванням актуальних потреб, які потребують невідкладного вирішення на обласному рівні, розширюються напрямки Комплексної програми соціального захисту населення. Відповідні зміни постійно вносяться на розгляд сесії обласної ради, які підтримуються депутатським корпусом.

 

 

Директор Департаменту соціального захисту населення

Полтавської облдержадміністрації Людмила Корнієнко

 

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk