Previous Next

В області зарезервовано 129 ліжко-місць для тимчасового перебування бездомних осіб в осінньо-зимовий період 2021-2022 рр.

Надрукувати

Недопущення обмороження та загибелі бездомних осіб  у період низьких температур та проведення моніторингу надання соціальних послуг цій категорії громадян у кожній територіальній громаді області предметно обговорили під час онлайн-засідання ради з питань соціального захисту бездомних осіб.

Нараду провела заступник голови Полтавської ОДА Катерина Рижеченко.

«Питання забезпечення соціальними послугами осіб без постійного місця проживання вкрай актуальне, особливо в осінньо-зимовий період. Це – відповідальність органів місцевого самоврядування, а також кожного із нас. У цьому контексті велика вдячність і благодійним організаціям, які не стоять осторонь цих питань, – зауважила Катерина Рижеченко, –  сьогодні перед нами багато глобальних завдань і викликів, але питання надання соціальних послуг особам без постійного місця проживання однозначно важливе. Прошу не забувати про це».    

Відповідно до ст. 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» повноваження у сфері соціального захисту бездомних осіб делегуються виконавчим комітетам місцевих рад.

У територіальних громадах області на сьогодні функціонує 12 центрів (секторів, служб, пунктів, відділень) обліку бездомних осіб комунальної форми власності без права юридичної особи і 1 Центр адаптації для бездомних осіб та звільнених з місць позбавлення волі у м. Полтава. На рівні тергромад визначено посадових осіб із їх супроводу при 34 закладах соціального захисту населення.

За 9 місяців поточного року центрами (секторами, службами, пунктами, відділеннями) обліку бездомних осіб виявлено і надано соціальні послуги 402 таким особам.

Також в області при закладах охорони здоров’я, відділеннях стаціонарного догляду територіальних центрів соціального обслуговування та центрів надання соціальних послуг зарезервовано 129 ліжко-місць для тимчасового перебування бездомних осіб в осінньо-зимовий період 2021-2022 рр. Із  метою виявлення та надання своєчасної допомоги  особам, які опинились у складних життєвих обставинах, створено 53 бригади соціального патрулювання.

В області продовжено практику попередніх років щодо забезпечення роботи банків одягу. В осінньо-зимовий період 2021-2022 рр. організовано пункти роздачі гарячої їжі в 4 громадах.

Із метою забезпечення надання своєчасної допомоги бездомним особам у період сильних морозів у територіальних громадах забезпечено функціонування 80 номерів телефонних «гарячих ліній» та визначено відповідальних осіб з надання роз’яснень щодо соціально-правового захисту  бездомних осіб.

У м. Потава по вулиці Кучеренка, 4 функціонує міський Центр Червоного Хреста, при якому діють банк одягу,  пункт прокату засобів реабілітації  (інвалідні візки, палиці, милиці, ходунки) та надаються соціально-медичні послуги (вимірювання артеріального тиску та рівня цукру крові), проводиться скринінгове анкетування на туберкульоз.

За підсумками наради прийнято відповідні рішення й рекомендації щодо подальшої актуалізації роботи з організації  надання соціальних послуг бездомним особам в осінньо-зимовий період 2021-2022 рр.