• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Правове просвітництво у боротьбі з рейдерством. Підсумки Національного круглого столу

За останні два роки кількість випадків земельного рейдерства знизилась завдяки ефективному законодавству і реформам, але є ще певні проблеми. На цьому акцентували увагу учасники Національного круглого столу «Земля: захист права власності та протидія рейдерству», який Всеукраїнська асоціація громад проводить у партнерстві з Програмою USAID АГРО в рамках діяльності Громадської антирейдерської платформи.

Міністр аграрної політики і продовольства України зауважив, що за 2,5 роки було прийнято зміни до антирейдерського законодавства, які унеможливили зловживання в тій мірі, як це було раніше. Було ухвалене законодавство в частині дерегуляції Держгеокадастру, ринку землі, електронних земельних аукціонів.

«Ринок землі показав, що якісь критичні зауваження стосовно рейдерства відсутні в силу тих обставин, що система земельного моніторингу і контролю транзакцій нотаріусами передбачає дуже багато ступенів перевірки, аналізу, походження коштів. Так, це ускладнює процедуру транзакцій, але дає систему захисту. В нас серйозна налагоджена співпраця з Мін'юстом на рівні антирейдерського штабу. Є проблеми в земельних актах постійного користування, стосовно реєстрації земель, які були в оренді до 2013 року, є питання договорів про спільну діяльність. Стосовно розʼясненнь законодавства щодо викупу земель постійного користування, рішення вже пропрацьоване і на початку грудня це розʼяснення буде. Питання вже погоджене з податковою, казначейством і профільними органами», – повідомив Роман Лещенко під час круглого столу.

Агрорейдерство не просто небезпечне явище для певного сектору економіки, від цього страждає вся країна. Знижується інвестпривабливість країни, – зазначив Олександр Корнієнко, перший заступник Голови Верховної Ради України.

«Монобільшість ухвалила низку законів, щоб зменшити аграрне рейдерство. Але ми розуміємо, що однією з проблем є низька правова культура в суспільстві, низька поінформованість землевласників щодо своїх прав», – підкреслив Олександр Корнієнко.

На правовій обізнаності громад і фермерів наголосив виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник. За його словами, круглий стіл «Земля: захист права власності та протидія рейдерству» є своєрідним підсумком реалізації проектів Громадської антирейдерської платформи.

«За час проекту в нас відбулось 24 онлайн-заходи. Це і тренінги, в рамках яких ми охопили 2600 фахівців з різних сфер: нотаріуси, представники органів місцевого самоврядування, адвокати і агробізнес. Це дало конкретні результати. Після роботи з нотаріусами ми маємо від них понад 300 заяв про підключення нотаріусів до системи Держгеокадастру. Так само є готовність адвокатів долучатись до Громадської антирейдерської платформи», – повідомив Іван Слободяник.

З ним погоджується Сергій Кубах, керівник напряму земельної реформи Програми USAID «АГРО»:

«Проблема рейдерства як явища виникла в 2015 році. Фактично це був тест на стійкість системи реєстрації прав і Держгеокадастру. Зараз ми бачимо чітке падіння корупції в земельній сфері».

Бути пильними і остерігатись шахраїв закликав агро-підприємців радник Міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

«На сьогодні кількість випадків земельного рейдерства, порівняно з попередніми роками, знизилась у рази. Але залишаються моменти, коли сільгосппідприємці довіряються шахраям, не перевіряють документи і потім страждають. Закликаю усіх підприємців, що нас чують, не скупіться на юридичні послуги, не бійтесь витратити час, щоб дослідити те, що ви придбаєте».

Національний круглий стіл «Земля: захист права власності та протидія рейдерству» організувала Всеукраїнська асоціація громад у партнерстві з Програмою USAID АГРО в рамках діяльності Громадської антирейдерської платформи. Участь у ньому взяли народні депутати, керівники центральних органів виконавчої влади та профільних асоціацій, учасники Громадської антирейдерської платформи. На заході обговорили законодавчі антирейдерські ініціативи, ефективність імплементації антирейдерського законодавства, практики міністерств та професійних спільнот щодо вирішення ситуацій з рейдерським захопленням земель, взаємодію державних органів та інститутів громадянського суспільства у протидії новим формам рейдерства та підбили підсумки діяльності Громадської антирейдерської платформи.

Міністерство аграрної політики і продовольства України

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk