Із території Полтавщини вивозять на утилізацію небезпечні засоби захисту рослин

Надрукувати

У двох із 18 населених пунктів області, в яких зберігаються небезпечні хімічні засоби захисту рослин, уже проведені роботи з очищення відповідних речовин. Про це повідомив заступник голови облдержадміністрації Євген Греков.

Поінформував, що очистити від небезпечних речовин мають території 18 населених пунктів 8 громад Лубенського й Миргородського районів.

«Із села Стукалівка Гребінківської територіальної громади вивезли майже 3 тонни ХЗРР, із села Грабів Оржицької ТГ – 17 тонн. Нині працюють у Ромоданівській громаді, – сказав Євген Греков. – Утилізація небезпечних речовин – проблематика не нова. В області відповідні роботи проводили близько десяти років тому, але існує певний обсяг речовин, які так і залишилися на зберіганні, бо не були виявлені й обліковані своєчасно. За даними обласного управління Держпродспоживслужби, на території регіону їх налічується близько 60 тонн. Це орієнтовні показники, надані комісіями, які виявляли місця зберігання цих речовин й оцінювали їх кількість».

Євген Греков розповів, що питання поводження з небезпечними речовинами розглядала регіональна комісія з питань ТЕБ і НС, яка прийняла рішення щодо їх утилізації. Виконання робіт включили до переліку природоохоронних заходів, фінансування яких відбувається з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища. Після тендерних процедур визначений підрядник. Нині він працює на об’єктах, попередньо провівши дослідження речовин під час обстежень. Вилучення речовин відбувається під контролем органів місцевого самоврядування та правоохоронців.