• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

У Полтаві відкрили пам’ятник архітекторові Леву Вайнгорту

В обласному центрі відбулося урочисте відкриття пам’ятника архітекторові, викладачу, музейному працівникові Леву Вайнгорту. Він розміщений за адресою вулиця Зигіна, 1.

Лева Вайнгорта зобразили в костюмі, у його нагрудній кишені – олівець і ручка. Спиною він спирається на колону Білої альтанки. Працювали над концепцією й виготовили пам’ятник архітектор Артур Ароян, скульптори Дмитро Коршунов і Валерій Голуб.

Приурочили захід до дня народження Лева Вайнгорта. Участь в урочистій церемонії взяли його рідні, колеги, учні, люди, які цікавилися його постаттю, представники архітектурної та культурної сфер області. Відкрили пам’ятник донька Лева Семеновича Тетяна Шульгіна й полтавський історик, краєзнавець, ініціатор спорудження монумента Борис Тристанов.

«Сьогоднішня подія для Полтави унікальна. Ми відкрили перший в історії цього міста пам’ятник зодчому. Людині, яка не будучи полтавцем, любила це місто настільки, що зуміла зберегти його для нас у тяжкі повоєнні роки, – сказала головний архітектор Полтавської області Ірина Особік. – Цей пам’ятник – знак пошани не лише Левові Вайнгорту, це пам’ять про архітекторів, які свого часу створювали архітектурне обличчя Полтави і Полтавського краю».

«Останнім часом я розумію, наскільки важлива постать Лева Семеновича у розвитку архітектури в Україні. Одного разу був професійний семінар, то практично 80% головних архітекторів міст, районів, областей, які приїхали на захід, були випускниками полтавської архітектурної школи й із задоволенням згадували Лева Семеновича як учителя. Його великим умінням було закласти у студентів любов до архітектури й містобудування, до професії», – розповів учень Лева Вайнгорта, заслужений архітектор України, головний архітектор Сумської області Володимир Биков.

Заслужений працівник культури України, кандидат історичних наук, директор Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Олександр Супруненко зазначив, що говорити про Лева Семеновича можна багато, його знали усі в Полтаві. Він долучився до створення у місті музею космонавтики. Певний час Лев Вайнгорт був старшим науковим співробітником краєзнавчого музею, а потім – головним архітектором закладу.

«Три з половиною роки ми працювали в одному кабінеті. Він включився у процес відтворення інтер’єру головної зали – 22-ї. Його величезний внесок у відродження інтер’єрів. Крім того, він знаходив час і на краєзнавчу роботу, й написання спогадів, – зазначив Олександр Супруненко. – Ми часто ходили з ним на Білу альтанку, яку він дуже любив і розповідав історію, чому там стільки колон і проміжків. Підійдемо до колони альтанки, й завжди він ставав поряд і говорив: «Це моє найулюбленіше місце».

«Розвиток міста можливий тільки через його збереження, зокрема його унікальних пам’яток, автентичного стилю. У 1940-1960 роках Лев Семенович відродив Полтаву з руїн. Віримо в ту справу, яку він робив, і намагаємося її продовжити. Архітектура – це мистецтво для людей, для того, щоб ми могли цінувати, що маємо, й розумно його примножувати», – сказав голова ГО «Save Poltava» Віктор Трофименко.

Нагадаємо, Лев Вайнгорт був головним архітектором Полтави у 1939-1970 роках. За цей час під його керівництвом відбудували ансамбль Круглої площі та Білу альтанку, звели будівлю театру імені М.В. Гоголя, меморіал Солдатської слави та інші споруди обласного центру.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk