Звернення голови облдержадміністрації Олега Синєгубова з нагоди Дня пам'яті жертв голодоморів

Надрукувати

Шановні полтавці!

27 листопада Україна відзначає сумну дату своєї історії – День пам’яті жертв голодоморів, що прокотилися Україною трьома потужними хвилями, зокрема найстрашнішого – Голодомору 1932-1933 років.

Мільйони українців стали безвинними жертвами геноциду, вчиненого комуністичним тоталітарним режимом. Це масштабна національна трагедія, це незагоєна рана українського народу.

Події 1932-1933 років не були випадковістю чи фатальним збігом обставин. Українську націю хотіли зломити, залякати, поставити на коліна, винищити.

Правду про Голодомор кілька десятиріч замовчували або викривляли. Проте вона жила в пам’яті тих, хто пережив цю трагедію, у творах дослідників, які не боялися писати правду тоді, коли за це можна було заплатити своїм життям. Ця пам’ять жива й досі,  і наш обов’язок – не дати їй згаснути і передати прийдешнім поколінням.

Скорбота за загиблими водночас пронизана гордістю за наш народ, який, незважаючи на лихоліття, зумів вистояти, зберегти ідентичність, здобути державну незалежність та впевнено торує власний шлях у майбутнє. Тож хай світла пам'ять про всіх невинно загиблих у роки Голодомору гуртує нас, додає нам сили та волі, мудрості й наснаги для зміцнення й розвитку нашої держави!

 

Олег СИНЄГУБОВ,

голова Полтавської обласної 

державної адміністрації