• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Ожиріння – неінфекційна хвороба ХХІ століття

26 листопада – Міжнародний день боротьби з ожирінням.

Ожиріння – хронічне  поліетіологічне захворювання, пов’язане з  генетичними, неврологічними факторами, зміною функцій ендокринної системи обміну речовин, зміни  стилю життя. Ожиріння характеризується збільшенням запасу жиру більш як на 25% у чоловіків і більш як на 30% – у жінок.

Клінічно ожиріння оцінюється за індексом маси тіла  (ІМТ). Індекс маси тіла розраховується шляхом ділення маси тіла (у кілограмах) на квадрат зросту (у метрах квадратних). Наприклад, визначимо індекс маси тіла для людини, яка важить 65 кг при зрості 170 см:

ІМТ = 65 / 1,7×1,7 = 22,5 кг/м2

Класифікація ожиріння за  ІМТ:

16 і менше кг/м2  – дефіцити маси тіла;

16 –  18.5 кг/м2 – недостатня маса тіла;

18.5 – 24.9 кг/м2 – нормальна маса тіла;

25 – 29.9 кг/м2 – надлишкова маса тіла ( передожиріння);

30 – 34.9 кг/м2 – ожиріння І ступеню;

35 – 39.9 кг/м2 – ІІ ступінь ожиріння;

більше 40 – ІІІ ступінь ожиріння.

Люди з ІІІ ступенем ожиріння потребують медичної допомоги. Кожна третя людина з ожирінням ІІІ ступеню помирає протягом 10 років.

За даними ВООЗ, на планеті понад 400 мільйонів дорослого населення має ожиріння ( ІМТ˃30). Кількість людей, які не доїдають, зрівнялась із кількістю хворих на ожиріння.

Основний пусковий механізм епідемії ожиріння – невідповідність вживання великої кількості калорій низькому рівню фізичної активності (позитивний енергетичний баланс).

Ожиріння у дітей зумовлюється генетичними факторами; вигодовуванням ( грудне чи штучне); соціально – економічними факторами; доступністю та забезпеченістю харчових продуктів.

Щодо факторів фізичної активності найбільш впливовим є сидячий спосіб життя та роботи, перегляд телепрограм, низькі фізичні навантаження.

Наслідки ожиріння вкрай негативні – підвищення захворюваності, смертності, зниження якості життя.

Ожиріння – одна з важливих причин смерті, що може бути попереджена.

Ожиріння провокує цукровий діабет, дисліпідемію, гіперурикемію,  подагру, синдром апное уві сні, синдром гіповентиляції легень. ГЕРХ, онкологічні захворювання, енурез, депресію, безпліддя, СПКЯ, остеоартрити, жовчно – кам’яну хвороба.

У всіх  країнах людям, які хворіють на ожиріння повинен бути легкий оступним до спеціалізованих медичних закладів, де лікують ожиріння за допомогою дієти, ліків, фізичних вправ чи хірургічного втручання. На жаль, може в 60% країн такого доступу немає.

Одним із нових діагностичних методів, що допомагає підтримати відповідну вагу або позбутись зайвих кілограмів є мікроелементний аналіз  волосся і діагностика стану харчування.

Для протистояння проблемі ожиріння необхідно спочатку  вивчити причини хвороби кожного окремого пацієнта.

Основою лікування ожиріння є дієта, якої треба дотримуватись все життя. Під контролем маси тіла І раз на 2-3 тижні. Дієта має бути збалансованою, відповідати енергетичним затратам, характеру роботи,  конституції віку і статі.

Дієтотерапія проводиться під контролем лікаря-дієтолога.

Суттєвим фактором лікування є збільшення рухової активності.

Медикаментозне лікування включає препарати, здатні нормалізувати  гормональний фон, пригнічувати апетит, знижувати  засвоєння їжі.

Хірургічне лікування (наприклад, ліпосакція – видалення підшкірного жиру), зменшення обсягу шлунка,  абдомінопластика (усунення обвислої шкіри), ентероанастомози (операції з видалення частини тонкого кишківника із ланцюга ШКТ) ще не знайшли широкого використання, але є одним із перспективних напрямків лікування ожиріння.

 

Ольга Сьомка, лікар-ендокринолог КНП «Глобинська міська лікарня» Глобинської міської ради   

 

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
УВАГА! Конкурс на здобуття Українсько-єврейської літературної Премії «Зустріч-2024»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk