Previous Next

Правова спроможність громад: погляд науковців та практиків

Надрукувати

У Полтаві відбулася VІ Всеукраїнська за міжнародною участю науково-практична конференція «Адаптація правової системи України до права Європейського Союзу: теоретичні та практичні аспекти».

Невідомий об'єктПровідною темою цьогорічного заходу стало питання розвитку правової спроможності громад, у тому числі у співпраці із системою безоплатної правової допомоги. Крім того, обговорені проєкти та сервіси, які сьогодні спрощують доступ до правосуддя та дають змогу реагувати на сучасні виклики й потреби українців, зокрема у сфері земельних відносин.

«Питання надання БПД не обмежується наданням первинної та вторинної правової допомоги — воно набагато ширше. І включає питання правового розвитку громад, правопросвіту, інститут волонтерства, роботу параюристів, відновні практики, медіацію — ми розвиваємо усі ці напрямки. Та стежимо за роботою інших надавачів безоплатної правової допомоги, як українських, так і світових, щоб дізнаватися про їхні найкращі практики і застосовувати їх у нас», — зазначив в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Науково-практична конференція уже стала доброю правовою традицією Полтавщини і з кожним роком збільшує кількість учасників не лише з різних регіонів, а й інших країн. Її метою є обмін досвідом між науковцями та практиками, налагодження взаємодії між державними органами та місцевим самоврядуванням, а також проєктування майбутніх змін.

Доступ до правової допомоги, насамперед в умовах пандемії та карантинних обмежень, став предметом дискусії під час першої тематичної панелі. Фахівці системи БПД поділилися своїм досвідом виявлення правових потреб та проблем, з якими стикаються українці, їх масштабів та розповсюдженості, причин та наслідків. З метою виявлення причин виникнення правових проблем громадян та громад у сфері земельних відносин, шляхів їх вирішення та перешкод у цьому процесі у 2021 році системою БПД проводиться соціологічне дослідження.

«Масштабна правопросвітницька робота, яка проводиться системою БПД, безумовно, має базуватися на інформації про виявлені правові проблеми українців. Наприклад, у контексті земельної реформи важливо оцінити рівень знань землевласників та землекористувачів про новації земельного законодавства. Соціологічне дослідження, яке ми проводимо цього року, дасть можливість зрозуміти, яких знань бракує найбільше та відповідно відреагувати на потреби українців», — повідомив заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Сергій Ющишин.

Зі свого боку представники територіальних громад поділилися проблемами правової спроможності громад та тими викликами, які постали перед місцевим самоврядуванням в умовах карантину.

У цьому контексті обговорено й взаємодію із системою БПД та ту підтримку, яка надається для посилення правової спроможності громад. Наприклад, одним із способів задоволення реальних потреб мешканців громади є ухвалення місцевими радами програм надання безоплатної правової допомоги. У минулому році системою БПД надано допомогу у розробленні та затвердженні 248 місцевих програм надання БПД, у І півріччі цього року розроблено 138 проєктів програм, з яких затверджено 67 програм затверджено.

Також з початку 2021 року, у рамках реформи децентралізації та у зв’язку з утворенням територіальних громад по всій території України, фахівцями системи БПД проводяться тренінги для представників територіальних громад. Такі тренінги вже проведено у 12 регіонах.

 «Органи місцевого самоврядування є надійними партнерами системи безоплатної правової допомоги Полтавщини. Ця співпраця дасть змогу втілювати проєкти, приймати програми правової освіти, розширюючи доступ громадян до безоплатної правової допомоги, підвищувати їх правову обізнаність. Так, в області прийнято 50 таких програм, що є результатом ефективної роботи на користь громади», — зазначив заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Ігор Клименко.

Якщо ми говоримо про ефективність державних інституцій, варто говорити про спроможність задовольняти інтереси людини, інтереси суспільства. У цьому контексті були обговорені альтернативні можливості вирішення правових проблем, а також питання дотримання прав людини загалом. Серед порушених тем — зміна підходів до правосуддя, зокрема відмова від виключно каральної реакції на правопорушення, вчинені неповнолітніми. Крім того, учасники поділилися досвідом використання цифрових технологій для надання правових послуг, посиленням спроможності у сфері кібергігієни та кібербезпеки, а також розвитку волонтерського правозахисного руху тощо.

У конференції взяли участь представники системи БПД, міських та сільських рад, об’єднаних територіальних громад, навчальних закладів та інші зацікавлені особи.

Організаторами щорічної конференції традиційно стали навчальні заклади та державні установи, серед яких Координаційний центр з надання правової допомоги, Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, Полтавський юридичний інститут Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Полтавська державна аграрна академія, Полтавський регіональний центр підвищення кваліфікації.