Previous Next

Лохвицька громада отримає субвенцію на розроблення Комплексного плану просторового розвитку

Надрукувати

У Полтавській облдержадміністрації відбулася нарада з питань проведення містобудівного моніторингу реалізації положень Схеми планування території Полтавської області. Перший заступник голови облдержадміністрації Дмитро Лунін повідомив, що затверджена в 2013 році Схема планування території Полтавської області частково втратила актуальність.

«Є багато факторів, які втратили актуальність. Це і проведена децентралізація, змінився адміністративно-територіальний устрій, поява пріоритетів і напрямів розвитку, необхідність внесення змін у застарілі проєктні рішення та актуалізації картографо-геодезичної основи, – говорить Дмитро Лунін. – Містобудівна документація є складовою просторового планування територій. Улітку був прийнятий Закон України № 711 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель», введено новий вид містобудівної документації на місцевому рівні. З’явилося нове поняття – комплексний план просторового розвитку території територіальної громади».

Заступник директора Департаменту будівництва, містобудування і архітектури – начальник управління містобудування і архітектури Ірина Особік повідомила, що основним завданням є приведення Схеми області до актуального стану.

«Оновлення змін Схеми планування території Полтавської області має відбутися до 2025 року. Вона повинна розроблятися відповідно до нових факторів впливу на територію і розвиток регіону, – зазначає Ірина Особік. – Найбільше питання – планомірна робота з громадами. Адже змінився адміністративно-територіальний устрій, замість 25 районів тепер 4, 60 нових громад. Виникли нові поняття та пріоритети. Логістичні центри, хаби, великі території можуть підпадати під одну ідею, будуть укладатися міжмуніципальні угоди під туристичні напрями і маршрути».

Комплексний план просторового розвитку має бути у кожної громади. Уже є порядок розподілу субвенції на розроблення таких планів. Нині вже було 3 заявки в Полтавській області. Одна громада отримала дозвіл на використання субвенції. Це – Лохвицька громда Миргородського району Полтавської області.

Обласні державні адміністрації забезпечують проведення моніторингу реалізації Схеми. Завдання моніторингу – отримання показників стану і змін об’єктів містобудування відповідно до містобудівної документації для оцінки та прогнозу впливу на забезпечення сталого розвитку територій з урахуванням державних та громадських інтересів.