Previous Next

У Полтаві відбулися обласні урочистості з нагоди професійного свята працівників культури та майстрів народного мистецтва

Надрукувати

9 листопада – Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. Сьогодні у приміщенні Полтавської обласної філармонії, оновленої за програмою Президента «Велике будівництво», відбулися обласні урочистості з нагоди свята. Серед запрошених – представники профільних структурних підрозділів, культпрацівники, майстри народного мистецтва, ветерани галузі.

«Людям, які не працюють у сфері культури, може здатися, що галузь – це суцільне свято. І тільки ви знаєте наскільки іноді буває важко знайти, зберегти,  захистити, зацікавити, довести, популяризувати. Тільки ви знаєте, наскільки важкою є робота в сфері культури, – звернулася з вітальним словом до присутніх заступник голови Полтавської облдержадміністрації Катерина Рижеченко, – Я дуже вдячна за ваше терпіння, наполегливість, безцінний досвід, щоденну роботу. Хочу, щоб ви відчували себе цінними та потрібними. Без вашої роботи немає майбутнього».  

Як зауважив перший заступник Полтавської обласної ради Олександр Лемешко, об’єднання країни можливе на підставі двох важливих факторів: патріотизму, в контексті поваги до своєї нації, й культури.

«Щодня ви робите свій внесок у розвиток культури Полтавщини. Це важка та клопітка праця. Вітаю вас зі святом», – сказав Олександр Лемешко.

«В культурі працюють люди, які вкладають в неї душу, терпіння і самовіддану працю. Культура – це місія, яка несе добро й красу. Сьогоднішній день об’єднує не лише працівників культури, а й всіх людей, які не байдужі до музики, співу, живопису, театру. Всіх, хто щодня розвиває культурну сферу Полтавщини», – зауважила директор Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА Ірина Удовиченко.

На  офіційній церемонії кращих працівників галузі відзначено відомчими та державними нагородами. Після відбувся святковий концерт за участю кращих художніх аматорських колективів Миргородської, Гадяцької, Новооржицької ТГ та професійних виконавців.

Довідково. Мережу закладів культури Полтавської області складають: 765 публічних бібліотек, 804 клубних закладів, 44 мистецькі школи, 2 фахових навчальних закладів І рівня акредитації (Полтавський фаховий коледж мистецтв імені М.В. Лисенка, Гадяцький фаховий коледж культури і мистецтв ім. І.П. Котляревського),150 музейних закладів, 4 музеї-заповідники (2 мають статус національного), 6 парків культури і відпочинку, 2 театри, 2 концертні організації (Полтавська обласна філармонія, Полтавський академічний симфонічний оркестр),Обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи, Обласний методичний кабінет навчальних закладів мистецтва та культури. При клубних закладах діє 4 480 аматорських гуртків, до участі в яких залучено 49 598 осіб. За високу майстерність виконання 356 художніх колективів області мають почесні звання «народний» або «зразковий.  У культурно-мистецьких заходах щороку беруть участь близько 1 300 майстрів народного мистецтва.