В Україні набув чинності зоозахисний закон

Надрукувати

Законопроєкт депутати ухвалили  після тривалої спільної боротьби зоозахисників і активістів, після мітингів, акцій і вимог.

 

Що саме змінює цей закон?

 

Органи Національної поліції України здійснюють нагляд за  захистом тварин від жорстокого поводження та вживають відповідних заходів.

Місцеві ради тепер також повинні  не допускати діяльності пересувних виставок та зоопарків, іншої забороненої діяльності, а також встановлюють перелік тварин, які потребують охорони на їх території.

Насильницькі дії стосовно тварин, спрямовані на задоволення статевої пристрасті стало злочином, а не адмінправопорушенням.

Адміністративна відповідальність  осіб за жорстоке поводження з тваринами, порушення правил утримання собак та котів  що спричинили заподіяння шкоди здоров’ю людини або її майну – з 16 років.

Адміністративна відповідальність  за неприбирання власником тварини її екскрементів під час перебування тварини у громадському місці.

Встановлено порядок тимчасового вилучення тварини та зобов’язання службових осіб щодо їх вилучення у кримінальному процесі та процесі за КУпАП.

Підвищено кримінальну відповідальність та встановлено сувору кримінальну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами з метою створення аудіо- та відеопродукції, що його пропагує.

Заборонено зменшення заповідних зон та забезпечення перекриття їх шлагбаумами.

 

Захищено права домашніх тварин:

Пам’ятаймо, закон працює лише тоді, коли є контроль. Закликаємо вас уважно вивчити всі ці норми, адже наше знання закону допоможе рятувати та захищати тварин!

 

За матеріалами Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області