Previous Next

У Полтавській області відбулися позачергові обстеження працівників харчоблоків шкіл, садків, дитбудинків, закладів оздоровлення та відпочинку

Надрукувати

На Полтавщині проведені позачергові обстеження працівників харчоблоків закладів освіти. У ході чого виявлено 128 носіїв патогенного стафілококу. Про це говорили на апаратній нараді в Полтавській облдержадміністрації 8 листопада.

Виконувач обов’язків генерального директора Полтавського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України Андрій Хайлов повідомив, що в 2021 році спалахів харчових отруєнь та інфекційних захворювань, пов’язаних із харчуванням, в області не зареєстровано. У 2020 році їх було 3 у Миргородському, Кременчуцькому та Полтавському районах.

«Усього в області зареєстровано 1294 випадки гострих кишкових інфекцій, показник 94,89 на 100 тис. населення, що вище, ніж в Україні (77,65), – розповів Андрій Хайлов. – Порівняно з минулим роком захворюваність знизилась на 17%, найвищі показники захворюваності в Пирятинському, Зіньківському, Решетилівському районах. Переважна більшість осіб, що захворіли, – діти».

Після постанова Головного державного санітарного лікаря України від 7 жовтня 2021 року № 15 були проведені позачергові обстеження працівників харчоблоків закладів освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, дитячих будинках інтернатах у зв’язку погіршення епідемічної ситуації. Перевірки відбулися в усіх містах та районах Полтавщини, обстежено 183 заклади дошкільної освіти, 175 закладів середньої освіти, 13 інтернатів. У результаті чого виявлено 128 носіїв патогенного стафілококу із 1044 осіб персоналу харчоблоків.

«Проведення позачергових обстежень не може забезпечити профілактики харчових отруєнь. Медичні огляди відповідних працівників мають проводитися постійно в плановому порядку з необхідною якістю та достовірністю результатів, – наголосив Андрій Хайлов. – Основним для профілактики харчових отруєнь є дотримання існуючих санітарних норм, правил та законів, які визначають якість та безпеку харчових продуктів».

Місцеві органи управління освітою відсторонили від роботи бактеріоносіїв для проведення санації та отримання повторних негативних результатів лабораторних досліджень.

У жовтні-листопаді цього року отримано 9 повідомлень про виявлення стафілококу у працівників харчоблоків закладів освіти, повідомила директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Віта Ковальська.

Від роботи було відсторонено 53 працівники харчоблоків у Хорольській, Карлівській, Полтавській, Котелевській, Великорублівській, Зіньківській, Мартинівській громадах.

На сьогодні із 53 відсторонених працівників до роботи повернулися 27 чоловік.