Уперше в Полтаві відбувся захід «Музейна квест-майстерня для молоді з інвалідністю

Надрукувати

У жовтні в Полтаві  відбувся проєкт соціальної дії «Музейна квест-майстерня для молоді з інвалідністю», що реалізується за підтримки Британської Ради в Україні ,  Програми «Активні громадяни».

Команда  проєкту впровадила  унікальний продукт тематичний музейний квест для молодих людей з інвалідністю, зокрема із порушення слуху та дітей і молоді без порушень слухової функції, включаючи спільну діяльність в команді у неформальній ситуації .

Як зазначила автор проєкту  Ніна Кузьменко, що сама ініціатива соціальної дії складалася з послідовно логічних заходів.

Зокрема, в Центральній міській бібліотеці відбулися майстер-класи «Мистецтво комунікації: правила жестової мови» та «Майстерня: творимо квест разом!». Учасники (глухі діти та молоді люди, які чують) разом із сурдопедагогом навчались взаємодіяти мовою жестів, організовувати спільну діяльність, співтворити мапу квесту .

Головний партнер проєкту, Полтавський національними педагогічний університет  імені В. Г. Короленка надавав організаційну, науково-консультаційну та методичну підтримку проєкту. Також студенти волонтери кафедри спеціальної освіти і соціальної роботи брали активну учать в реалізації проєкту .

У  Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського під час музейного квесту було розроблено маршрути, які ознайомили  учасників зі зразками стародавньої кам'яної пластики та скульптури, в археологічному музеї просто неба. Учасники музейного квесту під час виконання завдань кожної ігрової станції демонстрували уміння налагоджувати комунікацію за допомогою мови жестів.

Виконаний проєкт соціальної дії «Музейна квест-майстерня для молоді з інвалідністю»   надав можливість для глухих дітей учнів  Полтавської загально освітньої школи-інтернату для глухих дітей, та молоді учнів міських шкіл, сформувати та посилити адекватне та доброзичливе ставлення до молодих людей з інвалідністю, подолати стереотипи, сформувати нові моделі взаємин.