Соціальна політика держави в дії

Надрукувати

Вже 23-й рік поспіль у першу неділю листопада своє професійне свято відзначають працівники соціальної сфери області - люди, справою яких є віддана, невтомна праця на благо громадян які перебувають в складних життєвих обставинах!

Свято Дня працівника соціальної сфери встановлено в Україні згідно з Указом Президента України «Про День працівника соціальної сфери» від 13 квітня 1999 року № 374/99 та є свідченням високої оцінки державою ролі працівників, які щодня забезпечують реалізацію державної соціальної політики .

Система соціального захисту населення області налічує 98 установ з чисельністю 5,5 тис. працівників.

Відмінністю цього року для системи соціального захисту населення є багаточисленні виклики, які мали суттєвий вплив на функціонування установ та вимагали швидкого переформатування в організації роботи. Перш за все це розповсюдження коронавірусної інфекції СOVID-19.

В той час коли окремі установи під час карантину могли призупинити роботу, жодна установа соціального захисту не припиняла щоденної діяльності.

Органами соціального захисту населення Полтавської області реалізується 42 державних і місцевих соціальних програм, на які з державного і місцевих бюджетів  спрямовується близько 5.0 млрд грн.

Завдяки щоденній відповідальній роботі соціальним піклуванням охоплено близько 700  тисяч осіб, або 55% населення області.

Забезпечено своєчасну виплату щомісячних адресних допомог, компенсаційних виплат 120 тисячам сімей, для більшості з яких такі виплати є основним джерелом доходів.

Державною підтримкою при оплаті житлово-комунальних послуг охоплено 200 тисяч сімей (35% домогосподарств області).

Завдяки комплексу вжитих заходів, у тому числі запровадженню вахтового методу, у кожному будинку-інтернаті, де мешкає 2 тис. осіб, не допущено спалаху коронавірусної інфекції серед підопічних.

Не менш важлива робота проводилась територіальними центрами соціального обслуговування та центрами надання соціальних послуг. На обслуговуванні перебуває 94,4 тисячі осіб похилого віку та осіб з інвалідністю. Жоден мешканець області, який потребував допомоги, не залишився без соціальних послуг (догляду вдома, натуральної допомоги, представництва інтересів).

За період введення карантинних обмежень додатково взято на обслуговування за місцем проживання 5,5 тис. мешканців області, які потребують сторонньої допомоги.

Забезпечено підтримку сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах. В поточному році соціальною роботою охоплено 5,8 тисяч сімей із вразливих груп населення, які перебували в складних життєвих обставинах.

Важливим напрямком додаткової соціальної підтримки на рівні області є реалізація Комплексної соціальної програми, під дію якої підпадає близько 36 тисяч мешканців області (учасники АТО/ООС, особи з інвалідністю, члени сімей загиблих ветеранів війни, особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інші пільгові категорії населення). У поточному році на виконання Програми з обласного бюджету спрямовано майже 49 млн грн. Програма є однією з найбільш розгалужених в Україні та реалізується за 32 напрямками. Заходи Програми постійно розширюються з урахуванням актуальних потреб сьогодення.

Нерозв’язаних гострих проблем, на жаль, вистачає. Розуміємо, що за кожним прийнятим рішенням стоїть людина, тому кожного дня ми шукаємо шляхи для подолання труднощів, розмірковуємо над тим, як поліпшити соціальний стан наших громадян. Вживаємо заходи щоб вирішувати не проблеми, а можливість їх попередження. 

Напередодні Дня працівника соціальної сфери хочеться висловити слова вдячності своїм колегам, всім працівникам системи соціального захисту Полтавської області за  професіоналізм, працьовитість, компетентність, душевне тепло, усвідомлення своєї причетності до великої справи соціального захисту людини та побажати здоров’я, щастя і добра та злагоди в родинах.

 

Директор Департаменту соціального захисту населення

Полтавської обласної державної адміністрації Людмила Корнієнко