У Полтавській області затверджено нову редакцію Стратегії розвитку освіти на 2023-2027 роки

Надрукувати

26 квітня Полтавська обласна рада прийняла рішення «Про внесення змін до Стратегії розвитку освіти Полтавської області на 2023 – 2027 роки». 

Документ було прийнято наприкінці 2022 року. Полтавська область тоді стала першою в Україні, що прийняла освітню стратегію з поглядом на післявоєнну відбудову. Вона має за мету розширення та модернізацію напрямів, операційних цілей та завдань щодо розвитку сфери освіти в Полтавській області з урахуванням актуальних потреб відновлення і розвитку освіти в регіоні в умовах повномасштабного збройного вторгнення рф на територію України.

Стратегія ґрунтується на аналітичному звіті та SWOT-аналізі стану освіти в Полтавській області до повномасштабної збройної агресії рф, аналізі впливу війни на сферу освіти в регіоні. Документ визначає стратегічні та операційні цілі розвитку освіти на період 2023 – 2027 років.

Потреба нової редакції зумовлена динамічними процесами в сфері освіти, що продиктовані реаліями сьогодення. Документ актуалізований питаннями: моніторингу освітніх втрат та розривів; військово-патріотичне виховання, зокрема, забезпечення закладів освіти сучасним обладнанням, технікою, інструментами та пристроями з військово-патріотичного виховання, створення в закладах освіти середовища формування національної та громадянської ідентичності, забезпечення закладів освіти фахівцями з предмету «Захист України», створення у спроможних територіальних громадах міжшкільних ресурсних центрів військово-патріотичного виховання, підвищення кваліфікації педагогічних працівників за напрямами військово-патріотичного виховання.

Стратегія передбачає взаємодію з діючими обласними програмами з питань освіти, молоді, культури тощо. Документ розроблено на виконання меморандуму про співробітництво між Полтавською обласною державною адміністрацією та ГО «Розвиток громадянських компетентностей в Україні» щодо впровадження швейцарсько-українського проєкту DECIDE в частині модернізації у сфері освіти.