На Полтавщині провели науково-практичну конференцію «Пам’яткознавчий потенціал Горішньоплавнівської громади та його висвітлення у випуску «Зводу пам’яток історії та культури України»

Надрукувати

Із нагоди Міжнародного дня пам’яток і визначних місць у «Експозиції російсько-української війни» Краєзнавчого музею м. Горішні Плавні відбулася науково-практична конференція «Пам’яткознавчий потенціал Горішньоплавнівської громади та його висвітлення у випуску «Зводу пам’яток історії та культури України».

З вітальним словом до учасників звернулися представники міської адміністрації м. Горішні Плавні та директорка Краєзнавчого музею м. Горішні Плавні Марина Безсмольна.

Під час засідання були заслухані доповіді про пам’ятки природи, археології, історії, архітектури і мистецтва, а також питань історіографії та підготовки «Зводу».

«Звід пам’яток історії та культури України» – енциклопедичне видання, в якому представлені статті про основні пам’ятки археології, історії, архітектури і містобудування, монументального мистецтва. Фактично, «Звід» є науковою базою для наповнення Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

За ініціативою авторського колективу Полтавського тому «Зводу» до видання також включена інформація про пам’ятки природи, списки загиблих воїнів, партизанів, підпільників, жертв нацизму часів Другої світової війни 1939 – 1945 рр. У виданні, присвяченому пам’яткам Горішньоплавнівської громади, вперше буде надруковано списки учасників Першої світової війни 1914 – 1918 рр. На жаль, сучасна російсько-українська війна залишає свій чорний слід у кожній територіальній громаді області. Не оминула вона і Горішньоплавнівську громаду. У вказаному виданні буде вміщено розділ, присвячений увічненню пам’яті більше 100 сучасних Героїв – Захисників України. 

Видання продовжує дослідження про багатство культурної та історичної спадщини Полтавщини, зокрема, Горішньоплавнівської громади. Це буде вже третє видання, підготовлене за новим адміністративно-територіальним поділом.

 

У 2008 р. було здійснено видання матеріалів по Комсомольській міській раді. У зв’язку з утворенням громади та приєднанням Східного старостату, до якого ввійшли частина колишніх Кобеляцького та Кременчуцького районів, саме і заплановано перевидання матеріалів Горішньоплавнівської територіальної громади.

До книги, окрім вступної статті, увійде більше 300 статей  про пам’ятки громади. Із них більше 200 присвячені пам’яткам  археології, 173 − історії, 3 – об’єктам архітектурної спадщини, 3 − природоохоронним об’єктам, 4 – монументального мистецтва. Серед них є комплексні, тобто котрі одночасно є пам’ятками історії та містобудування, а також історії та археології.

У підготовці видання взяли участь співробітники Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, Краєзнавчого музею м. Горішні Плавні, музею ПрАТ «Полтавський ГЗК», дослідники м. Полтави та м. Горішні Плавні. Загалом книга стане наслідком більше ніж 10-річної науково-дослідницької роботи колективу авторів у складі понад 30 чоловік.

Протягом кількох років науковцями здійснені експедиції по території Горішньоплавнівської громади.  Були проведені дослідження вже відомих пам`яток всіх видів, а також виявлені раніше невідомі об’єкти культурної спадщини.

Практичним результатом підготовки наукового видання стане здійснення картографування всіх пам’яток та об’єктів культурної спадщини із нанесенням їх на карту Горішньоплавнівської територіальної громади. Це дасть більш повну картину для здійснення заходів збереження пам’яток історії та культури у громаді.