4 квітня – День вітаміну С

Надрукувати

Вітамін С- міфи та факти.  

З усіх вітамінів, які існують, найпопулярнішим є вітамін С, також відомий як L-аскорбінова кислота.

Він належить до водорозчинних вітамінів, що легко виводяться організмом у випадку перенасичення. Одна з найважливіших функцій вітаміну С — синтез колагену (структурного білка, що відповідає за красу шкіри, волосся, нормальний стан хрящів, кісток та навіть зубів).

Потужний  антиоксидант, який бере участь у окисно-відновлювальній рециркуляції: регенерує вітамін Е з окисленої форми, необхідний для біосинтезу колагену, L-карнітину та деяких нейротрансмітерів, а також бере участь у білковому обміні та виробленні серотоніну («гормону щастя») та має здатність нейтралізувати вільні радикали.

Стимулює як вироблення, так і функціонування лейкоцитів, особливо нейтрофілів, лімфоцитів та фагоцитів. І  завдяки  своїм антиоксидантним функціям захищає лейкоцити від само нанесеного окислювального пошкодження.

Вітамін С допомагає засвоїти кальцій. Комбіновані добавки та БАДи з високим вмістом кальцію та вітаміну С використовують для профілактики остеопорозу (зниження щільності кісток).

Захищає зір. При достатньому вживанні вітаміну С зменшується ризик катаракти.

До найбільш поширених ознак дефіциту вітаміну С відносять:

  1. Сухе волосся та шкіра;
  2. Кровоточивість або набряк ясен і можлива втрата зубів;
  3. Зниження апетиту, загальне нездужання;
  4. Повільне загоєння ран на шкірі та слизових оболонках;
  5. Залізодефіцитна анемія;
  6. Цинга (важкий дефіцит вітаміну С)

Рекомендованими добовими нормами є:

90 мг для чоловіків;

75 мг для жінок.

 

Продукти які найбільше містять вітамін С:

  1. Цитрусові фрукти.
  2. Помідори та томатний сік.
  3. Червоний та зелений перець.
  4. Ківі.
  5. Броколі.
  6. Полуниця.
  7. Брюссельська капуста
  8. Диня.
  9. Щавель.
  10. Цвітна капуста.
  11. Шипшина.
  12. Обліпиха.

Максимальна добова доза дорівнює 2000 мг. Якщо прийняти більше, то може виникнути передозування.

Клінічними проявами якого є:

-діарея;

-розлад шлунку;

-запаморочення і головний біль;

-безсоння;

-болі в шлунку;

-нудота;

-судоми різних частин тіла.

Кому слід уникати прийому вітаміну C: у людей в яких виявлено гемохроматоз, захворювання, при якому у людей  високий рівень заліза, при високому споживанні вітаміну C відбудеться пошкодження тканин.

Сумісність та вживання

Вітамін С несумісний з вітамінами В1, В12 та міддю. Тому не слід його приймати разом з цими вітамінами або продуктами, багатими на них, бо вони нейтралізують одне одного. І навпаки покращує засвоєння фолієвої кислоти (вітамін В9), вітамінів А, Е та кальцію, тому його добре вживати під час прийому їжі.  Онкологія є протипоказанням для вживання будь-яких вітамінів, окрім Д.

Декілька цікавих фактів про вітамін С, які можливо ви не знали:

-він синтетично видобувається з глюкози;

-був першим вітаміном, створеним людиною у вигляді таблеток;

-у фотопапері є аскорбінова кислота;

-потреба у вітаміні С збільшується у курців та під час стресу;

-перець чилі містить у 400 разів більше вітаміну С, ніж цитрусові;

 

Міфи про вітамін С

1.Вітамін С стимулює імунітет.

Багато років існувала теорія, що вітамін С у високих дозах є профілактикою ГРВІ та укріплює імунітет. Насправді якщо в організм потрапляє більше аскорбінової кислоти, ніж потрібно, її всмоктуваність кишківником знижується, а надлишок швидко виводиться через нирки. Це збільшує навантаження на нирки та підвищує ризик розвитку гіпероксалатурії, унаслідок якої в нирках відкладаються солі щавелевої кислоти та утворюються камінці.

  1. Краще джерело вітаміну С — цитрусові.

Перше, що спадає на думку при словосполученні «вітамін С» – це лимони та апельсини. Вони дійсно багаті на вітамін С,  але далеко не перші за її вмістом. І взагалі, продукти з вітаміном С не завжди кислі.

  1. Прийом вітаміну С знижує ризик розвитку онкозахворювань.

Цей міф розвився з міфу щодо властивості вітаміну С укріплювати імунітет. Але, станом на сьогодні не існує ніяких наукових доказів цієї теорії.

  1. Вітамін С покращує засвоєння заліза.

Недавні дослідження показали, що вітамін С не допомагає підвищувати рівень гемоглобіну у людей з залізодефіцитною анемією, якщо вживати його разом із препаратами заліза. Він залишається на тому ж рівні, що й під час приймання лише препаратів заліза.

5. Вітамін С руйнує зубну емаль.

Вітамін С дійсно може  впливати на стан емалі зубів. Але для руйнівних дій такої кислоти потрібно споживати щодня, протягом багатьох місяців. Наприклад пити щоранку лимонний сік. При такому споживанні емаль може потемніти, окислюватися або піддатися ерозії.

6. Вітамін С може накопичуватися в організмі.

Люди впевнені, що можуть їсти кілограмами цитрусові або пропити курс вітамінів і їм цього вистачить надовго. На жаль, це не так. Вітамін С швидко розчиняється в рідинах і швидко виводиться з організму в процесі обміну речовин. Але ця проблема вирішується легко потрібно збалансовано харчуватися або при необхідності пропити курс вітамінів.

7. Чим більше вітаміну С - тим краще.

Вважається, що багато вітаміну С не буває. Але це не зовсім так. Є добова доза вітаміну С для кожного віку і маси тіла. Для дитини і дорослого вони різні і застосування  вітаміну С в надмірних кількостях може привести до порушення роботи слизових травного тракту і до розладу травлення.

 

Лікар-терапевт КНП «Чутівська ЦЛ» Аліна Власенко