«Акредитація та постакредитаційний моніторинг у фаховій передвищій освіті»: відбувся онлайн-семінар для коледжів

Надрукувати

Державною службою якості освіти України разом з її територіальними управліннями в Полтавській, Сумській, Чернігівській, Луганській областях організовано онлайн-семінар «Акредитація та постакредитаційний моніторинг у фаховій передвищій освіті».

Акредитовані освітньо-професійні програми — це, перш за все, імідж закладу фахової передвищої освіти у наданні якісних освітніх послуг та визначення траєкторії розвитку закладу освіти.

«Підготовка конкурентоспроможних фахівців безпосередньо залежить від якості розробленої освітньо-професійної програми й тих педагогічних працівників, які її реалізовують. Незабаром Державна служба якості освіти України розпочне нову процедуру постакредитаційного моніторингу для встановлення відповідності фактичних результатів освітньої діяльності державним вимогам та критеріям для тих освітньо-професійних програм, які минулого року акредитовано умовно», — зазначив Юрій Кращенко, начальник управління Державної служби якості освіти у Полтавській області, звертаючись до учасників заходу.

Наталія Вітранюк, директорка департаменту контролю у сфері вищої, фахової передвищої освіти і освіти дорослих Державної служби якості освіти України, звернула увагу на особливості проведення акредитаційної експертизи та постакредитаційного моніторингу. Спікерка наголосила, що необхідно підготуватись до акредитації, і що важливо, скласти документ про самооцінювання закладу освіти, оскільки експерти будуть проводити акредитаційну експертизу за тими самими підкритеріями, які зазначені в цьому документі. Виявлення реального стану справ дозволить закладу освіти оцінити свої можливості і побачити реальну картину.

Досвідом проходження акредитації освітньо-професійних програм у фаховій передвищій освіті поділилися Ірина Бояринова, директорка Професійно-педагогічного фахового коледжу Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка та Вікторія Рибальченко, заступниця директора Чернігівського базового фахового медичного коледжу.

У заході взяли участь понад 520 учасників: представники Державної служби якості освіти України та її територіальних органів у Полтавській, Сумській, Чернігівській та Луганській областях, директори/заступники директорів закладів освіти, які здійснюють підготовку здобувачів у фаховій перед вищій освіті.

Довідково: На Полтавщині успішно пройшли акредитацію освітньо-професійних програм за новою процедурою у Миргородському фаховому коледжі імені Миколи Гоголя, Вищому професійному училищі № 7 міста Кременчука, Полтавському коледжі нафти і газу. Цьогоріч постакредитаційний моніторинг освітньо-професійних програм відбудеться у Гадяцькому вищому професійному аграрному училищі, Лубенському лісотехнічному фаховому коледжі, Миргородському фаховому коледжі імені Миколи Гоголя.

Інформацію підготовлено управлінням Державної служби якості освіти у Полтавській області, 050 211 18 45