У Полтаві провели урочистий Іфтар та презентували книгу Марини Гримич «Умерови: Історія однієї родини на тлі кримськотатарського національного руху ХХ-ХХІ ст.»

Надрукувати

У Полтавському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені Миколи Гоголя провели святковий Іфтар.

У його межах презентували книгу Марини Гримач «Умерови: Історія однієї родини на тлі кримськотатарського національного руху ХХ–ХХІ ст.».
Захід відвідали заступник начальника Полтавської ОВА Антон Чубенко, директор Департаменту культури і туризму ОВА Ірина Удовиченко, представники мусульманських релігійних громад майже зі всієї України, Меджлісу кримськотатарського народу, ГО «Рада Азербайджанців України в Полтавській області».
Книга Марини Гримич «Умерови: Історія родини на тлі кримськотатарського національного руху ХХ–ХХІ століття» – це літературна спроба відтворити історичні сюжети боротьби кримських татар за право жити і працювати на своїй батьківщині через призму поколінь відомої родини Умерових.
«Боротьба кримських татар відображає силу національного руху, нездоланне бажання жити вільно на своїй землі. Ця книга відповідає на запитання, що таке свобода, яка її цінність та ціна. Особливо гостро ми це відчуваємо, щодня борючись за незалежність», – зауважив Антон Чубенко.
У центрі уваги книги перебувають два її представники: кримськотатарський політик Ільмі Умеров та його брат Бекір Умеров – натхненник і організатор протестних акцій кримських татар «Москва-1987».
«У книзі викладено маловідомі факти про спосіб і стиль життя кримських татар у депортації, організацію національного руху, подробиці акції «Москва-1987», закулісся кримської політики в 1990-х та 2000-х, анексію Криму», – розповіла авторка.
Також у театрі зіграли виставу «Політ над гніздом зозулі», присвячену кримськотатарському народу (автор ідеї – заслужений діяч мистецтв Білял Білялов, режисер Сергій Павлюк).