Державний архів Полтавської області проводить реставрацію та ремонт картографічних документів

Надрукувати

Фізична збереженість оригіналів документів Національного архівного фонду – один з основних напрямків роботи Державного архіву Полтавської області. Адже з роками якість матеріальних носії інформації погіршується і необхідно докласти значних зусиль, щоб продовжити життя першоджерелам.

Саме реставратори архівних та бібліотечних матеріалів відділу науково-довідкового апарату державного архіву відновлюють документ максимально наближеним до його первісного стану.

Наразі проводяться роботи щодо ремонту та реставрації документів на паперовій та кальковій основі фонду 1044 «Плани, карти, проекти та інші картографічні матеріали міст і будівель Полтавської губернії (колекція), опису 1 «Карти Полтавської губернії. Генеральний план казенних будинків. План міста Полтави, Кременчука та інших повітових міст».

Картографічні документи є просторовою моделлю місцевості, дають змогу схематично відтворити розвиток території Полтавської губернії із 1804 по 1920 роки та користуються популярністю серед науковців, краєзнавців, архітекторів, студентів, журналістів.

Реставрація та ремонт документів фонду 1044 є плановою роботою державного архіву, яка передбачає відновлення фізичної цілісності документів та усунення наслідків старіння при мінімальній кількості реставраційних матеріалів та речовин.

З початку 2024 року відновлено 48 одиниць зберігання. Ремонтно – реставраційні роботи продовжуються.