Previous Next

«Продовжуємо працювати над розбудовою системи меліорації на Полтавщині», – Філіп Пронін

Надрукувати

У Полтавській області відбувся семінар з питань розбудови системи меліорації. Участь у заході взяли начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін, його перший заступник Богдан Корольчук, заступник Володимир Когут, директор Департаменту агропромислового розвитку ОВА Сергій Фролов, представники профільних міністерства і комітету ВРУ, Держрибагентства, організацій водокористувачів, громад, аграрії та науковці.

Учасники заходу предметно розглянули зрошувальні виробничі потужності, які є в області, їх особливості та перспективи. Обговорили важливість залучення міжнародної підтримки для розбудови нових систем.

«Продовжуємо працювати над розбудовою системи меліорації на Полтавщині. Маємо перший результат спільної роботи – підписаний з організацією водокористувачів «Квітучі лани» субгрантовий договір. Він передбачає фінансування у розмірі орієнтовно 18 млн грн на закупівлю та встановлення енерго- й водозберігаючого обладнання, модернізацію систем. Підписання договору стало можливим завдяки передачі комплексу зрошувальної системи Омельницької громади з комунальної у власність ОВК. Це перший такий позитивний приклад в Україні», – розповів Філіп Пронін. – Маємо розуміння і робимо впевнені кроки до поставлених цілей – збільшення урожайності і, як наслідок, надходжень до бюджетів та створення нових робочих місць. Переконаний, що такий захід стане стимулом для агровиробників долучатися до створення організацій водокористувачів та меліоративних мереж».

Реалізація проєкту розрахована на 2 роки. Крім переоснащення насосної станції планують замінити гідранти та частину труб протяжністю понад 1,5 кілометра. Це дозволить удвічі збільшити площу поливу, підвищити обсяги виробництва органічної продукції на 20-35% залежно від культур, а також утричі зменшити вартість подачі води для зрошення.
Проєкт ОВК «Квітучі лани» став третім проєктом із модернізації зрошення, який реалізується в Україні за сприяння Програми USAID АГРО.

Володимир Когут розповів, що на Полтавщині торік під зрошенням перебували 6,5 тис. га, що на 7 % більше порівняно з попереднім роком, проте в 1990 році полив здійснювався на площі понад 40 тис. га.

«Нам є над чим працювати і куди розвиватися. Для підвищення ефективності використання зрошувальних земель, розширення площ під зрошенням, нарощування обсягів аграрного виробництва, його конкурентоспроможності на внутрішньому і зовнішньому ринках ми спільно з Полтавським державним аграрним університетом розробили проєкт Програми розвитку та підтримки зрошувального землеробства Полтавщини на 2024-2028 роки», – зауважив Володимир Когут.

Основними цілями програми є збільшення зрошувальних площ, розчистка та регулювання русел річок і водойм, відновлення і підтримання їх сприятливого гідрологічного та санітарного стану, модернізація та будівництво нових міжгосподарських і внутрішньогосподарських зрошувальних систем.