Previous Next

Досвід ветеранів гідний поваги: у Полтаві громадські організації ділилися досвідом реінтеграції ветеранів та ветеранок до цивільного життя

Надрукувати

На Полтавщині відбулася стратегічна сесія «Сильні разом: ініціативи неурядового сектору для ветеранів та членів їх родин, членів родин загиблих і тих, хто зник безвісти» в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»– ініціативи першої леді Олени Зеленської. 

На території спортивного комплексу «Акварена» розгорнули «простір довіри». Громадські організації, які працюють у Полтавській області, представили свої інформаційні майданчики, розповідали про доступні сервіси і послуги, наголошували, що на будь-якому етапі відновлення ветерани та члени їх сімей можуть отримати необхідну підтримку.

Участь у заході взяли перший заступник начальника Полтавської ОВА Богдан Корольчук, регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я Юлія Ющенко, представники громадських організацій, ветеранської спільноти, члени їх родин, члени родин загиблих та тих, що зникли безвісти.

«Сьогодні ми не хизуємося тим, що вже зробили, чи ділимося планами на майбутнє. Виокремлюємо проблемні питання та спільно шукаємо шляхи їх вирішення», – наголосив Богдан Корольчук.

«Маємо спільними зусиллями віднайти формулу стійкості та перетворити колективну травму в посттравматичне зростання. Кожен має навчитись бути підтримкою у відновленні наших ветеранів і ветеранок, апелюючи до загальнолюдських цінностей та проявляючи повагу й людяність», – зазначила регіональна координаторка Юлія Ющенко.

Також вона наголосила на ключових цілях Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» у напрямі ветеранської політики.

Представники громадських організацій розповіли про основні напрями роботи.

Директорка ГО «Сім’ї загиблих учасників бойових дій Полтавщини» Наталія Чепіга зазначила, що представники їхньої громадської організації відвідують віддалені громади, щоб підтримати людей, які втратили рідних, і допомогти їм пережити горе.

Про підтримку постраждалих від війни розповіла координаторка Центру допомоги врятованим Наталія Дерябіна.

«Ми оперативно реагуємо на звернення потерпілих. Охочі можуть отримати юридичні послуги, психологічне консультування, інформацію про видачу гуманітарної допомоги і соціальний супровід», – зауважила Наталія Дерябіна.

Говорили про реінтеграцію ветеранів/ветеранок війни до цивільного життя через створення освітніх можливостей. Своїми напрацюваннями поділилася ГО «Центр освіти дорослих Полтавщини». Досвід підтримки ветеранів та членів їх родин презентувала в межах реалізації власних проєктів та програм ГО «Світло надії».

Свою роботу презентували й центри ветеранського розвитку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Полтавського державного медичного університету.