13 березня – Всесвітній день обізнаності про ендометріоз

Надрукувати

Ендометріоз – поширене гінекологічне захворювання, при якому клітини ендометрію, які у нормі вистилають слизову оболонку тіла матки, розростаються поза її межами.

Небезпечність даного захворювання полягає в тому, що найбільш часто воно вражає жінок в активному, репродуктивному віці. Основною причиною болю, погіршення якості життя, безплідності являється ендометріоз.

Виділяють такі основні симптоми ендометріозу: біль під час овуляції; біль під час статевого акту; рясні кров’янисті виділення під час менструації; хронічний тазовий біль; безпліддя; утруднений акт дефекації; вплив на виношування вагітності (мимовільні викидні, передчасні пологи); темні кров’янисті виділення з піхви до та після менструації; біль в крижовій ділянці.

Перелічені прояви не завжди свідчать про розвиток цього захворювання. Але пройти профілактичний огляд і обстеження у гінеколога необхідно.

Діагностика ендометріозу проводиться на підставі фізикального обстеження, збору анамнезу, гінекологічного дослідження, гістологічної та інструментальної діагностики.

«Золотим стандартом» діагностики та ефективного лікування ендометріозу в сучасному світі є малоінвазивні операції – лапароскопія та гістероскопія.

Для кожної пацієнтки підбирають індивідуальний підхід  у лікуванні – залежно від локалізації, стадії захворювання та інших факторів. Це може бути гормональна терапія, хірургічне втручання або ж прийом препаратів для полегшення симптомів.

Таким чином, своєчасна діагностика та лікування ендометріозу знижує ризик виникнення онкологічної патології у жінок та поліпшує якість життя. Для профілактики візити до гінеколога повинні мати системний характер і відбуватися не рідше, ніж 1 раз на півроку.

Олена Рогова, лікар акушер-гінеколог гінекологічного відділення КП «Перинатальний центр ІІ рівня Полтавської міської ради»