Previous Next

У Полтаві провели засідання Полтавської обласної ради з координації дій у відповідь на поширення туберкульозу, ВІЛ та наркозалежності

Надрукувати

«Так! Ми можемо подолати туберкульоз!» – цьогорічне гасло Всесвітнього та Всеукраїнського дня боротьби з туберкульозом, що традиційно проводять 24 березня, стало провідною темою обговорення першого в цьому році засідання Полтавської обласної ради з координації дій у відповідь на поширення туберкульозу, ВІЛ та наркозалежності. Головував на зібранні очільник цього консультативно-дорадчого органу при обласній військовій адміністрації, перший заступник начальника Богдан Корольчук. Учасниками засідання стали члени Ради, керівники закладів охорони здоров’я (дистанційно), доповідачі та співдоповідачі – загалом близько 120 фахівців.

Про заходи щодо ефективної протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, спрямовані на нівелювання викликів воєнного часу доповів директор Департаменту охорони здоров’я обласної військової адміністрації Віктор Лисак. «Туберкульоз, ВІЛ, СНІД, наркозалежність є серйозним тягарем інфекційних хвороб в Україні, вони впливають на якість життя, спричиняють тяжкі наслідки для здоров’я, інвалідизацію. Серйозним викликом для системи охорони здоров’я області, неурядових організацій стала міграція населення, велика кількість внутрішньо переміщених осіб, надання якісних медичних послуг усім, хто їх потребує. Ми змушені протидіяти викликам воєнного часу й сьогодні»,– зазначив Віктор Лисак.

Доповідач проаналізував комплекс заходів із протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу в умовах воєнного часу. Згідно з аналітично-статистичними матеріалами Центру громадського здоров’я МОЗ України, у області захворюваність на туберкульоз знову зростає.

Члени координаційної ради затвердили план проведення в області місячника боротьби із захворюванням на туберкульоз.

Карта-план захворюваності на туберкульоз, представлена у презентації директора КП «Полтавський обласний клінічний протитуберкульозний диспансер» Володимира Печериці свідчить, що Полтавщина не належить до регіонів із найвищою захворюваністю, проте епідпоріг уже перевищено.

«Епідемія повернулася. Ми ставили амбітні завдання, але війна відкинула наші зусилля на 8-10 років назад»,– сказав Володимир Печериця.

У 2023 році найвища захворюваність на туберкульоз була у Лубенському районі – 87,9 на 100 тисяч населення, у Полтаві – 70,5, у Полтавському районі – 61,7. Найнижча захворюваність – 31 на 100 тисяч населення – у Миргородському районі. Володимир Печериця проаналізував цю статистику так: «Підвищення захворюваності – це погано. Але разом із тим це ще й показник нашої роботи із виявлення туберкульозу і, відповідно, скорочення резервуару інфекції. Тому не варто боятися росту показника захворюваності. Саме у Миргородський район, де немає фтизіатричної служби і при цьому найнижчий показник, треба спрямувати виїзди флюорографа. До цих виїздів мають завчасно готуватися територіальні громади: попрацювати з групами ризику, організувати підвіз населення, провести інформаційну роботу. Тільки так зможемо скорочувати резервуар інфекції».

Володимир Печериця також розповів про новий проєкт REACH 95 «Доступність якісних послуг з ВІЛ в закладах охорони здоров’я України», до якого залучені 10 закладів охорони здоров’я обласного та міського підпорядкування у Полтаві, Кременчуці, Горішніх Плавнях та Миргороді. Проєкт має на меті до 2030 року взяти під контроль епідемію ВІЛ, підтримати децентралізацію послуг з лікування інфекції.

Генеральний директор ДУ «Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Андрій Хайлов поінформував про захворюваність серед дорослого й дитячого населення, охоплення щепленнями проти туберкульозу та головні меседжі інформаційної кампанії «Так! Ми можемо подолати туберкульоз!». Керівник проєктів та програм у сфері громадського здоров’я БО «Світло надії» Іванна Данилишина розповіла про роботу з виявлення нових випадків туберкульозу серед груп ризику.

Протягом минулого року в області було обстежено на ВІЛ майже 66 тисяч людей, із них понад 29 тисяч – із допомогою швидких тестів. Отримали 348 позитивних результатів, 313 людей (89,9%) взяли під медичний нагляд, серед них 39 ВІЛ-експонованих дітей. Вперше взято на облік 274 особи. Про це та багато іншого (допомогу пацієнтам із поєднаною патологією ВІЛ/туберкульоз, профілактику та раннє виявлення цих інфекцій) доповіла координаційній раді завідувач амбулаторно-поліклінічним відділенням КП «Обласний центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД» Анна Міщенко.

Із інших питань порядку денного доповідали та співдоповідали Едуард Воронін, представник інтересів ТБ-спільноти та БО «ТБлюдиУкраїни»; Світлана Півень, директор Полтавського обласного центру соціальних служб; Марина Грідіна-Погоріла, директор філіалу від «Легалайф-Україна» в Полтавському регіоні.

Члени Ради обговорили та затвердили план роботи на 2024 рік.

Проаналізувала виконання протокольних рішень попередніх засідань керівник КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я» Ніна Дурдикулиєва. Також вона доповіла про оновлення складу Ради, подякувала всім дистанційним учасникам за плідну роботу – фахівцям Центру громадського здоров’я МОЗ України, керівникам медичних закладів.

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР»