Фахівці групи «Прозорість і підзвітність» продовжили аналіз тендеру на придбання 118 дронів Полтавською громадою

Надрукувати

Робоча група «Прозорість і підзвітність» продовжила розгляд тендеру на придбання 118 квадрокоптерів Полтавською громадою. Про це повідомив начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін.

Ризики завищення цін підтвердилися.

«Фахівці промоніторили закупівлі аналогічних товарів іншими громадами області за лютий. Проаналізували 12 процедур. Лише за однією встановили придбання одного такого БпЛА на кілька тисяч дорожче. Інші закуповували дешевше – на 20-30 тис. грн за одиницю», – зазначив Філіп Пронін.

Також звернули увагу, що на тендери інших громад заходять більше учасників.

«У закупівлі Шишацької громади брали участь сім суб'єктів. Обрали найдешевшу пропозицію. У тендері Полтавської громади був лише один учасник, з яким і уклали договір», – зауважив Філіп Пронін.

Податківці акцентували, що є питання і щодо самого переможця торгів. Він став платником податків в області з січня поточного року. Під закупівлю змінив назву, основний вид діяльності, засновника, керівника і бухгалтера. Це може свідчити про протиправні наміри.

Група «Прозорість і підзвітність» рекомендувала замовнику взяти на контроль питання визначення очікуваної вартості предмета закупівлі.

«Усім громадам, які проводять подібні тендери, дуже важливо аналізувати ринок та цінові пропозиції. Сумлінність і відповідальність у цій роботі допоможуть раціонально використати кошти, а зекономлені ресурси спрямувати доцільніше», – наголосив Філіп Пронін.