Найчастіше полтавці потерпають від інтернет-шахраїв при купівлі авто, одягу, техніки

Надрукувати

Із розвитком технологій розвиваються й можливості злочинців. Кіберзлочинність – це поняття твердо увійшло у вжиток сучасних людей. Про популярні шахрайські схеми та  протидію сучасним проявам кіберзлочинності на брифінгу в офіційному медіацентрі Полтавщини розповів  інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Полтавській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Ростислав Конюшенко.

«Кількість кримінальних правопорушень 2023-2024 років, у порівнянні з 2021-2022, зросла майже на 40%. 2022 року з питань шахрайства було зафіксовано близько 5 тисяч звернень, на даний час маємо близько 45 тисяч звернень. За перший місяць року скоєно 420 кримінальних правопорушень», – говорить Ростислав Конюшенко.  

Найпопулярнішими шахрайськими схемами залишаються онлайн-продажі та збір коштів на підтримку ЗСУ.

«Нині маємо значну кількість об’єднаних злочинних груп, які намагаються ошукати людей в інтернеті. Вони активно діють у Кременчуцькому районі області.  Найчастіше люди потерпають від шахрайських схем під час купівлі авто, одягу, техніки, тютюнових виробів», – зазначає Ростислав Конюшенко.

Долучитися до кібервійськ поліції може кожен охочий, приєднавшись до спільноти проєкту «BRAMA». Діяльність ініціативи направлена на захист медіапростору  від російської пропаганди, блокування каналів поширення дезінформації,  протиправного та забороненого контенту.  За майже два роки існування об’єднала десятки тисяч людей.

«Ми прагнемо перекрити доступ до нашого інформаційного простору російським осередкам пропаганди онлайн та популяризувати безпечне поводження в мережі.  Знаходимо та знешкоджуємо ворога за допомогою інструментів, які є у вільному доступі та без ризику для себе», – наголошує Ростислав Конюшенко.

Для блокування того, чи іншого каналу необхідно лише надсилати скарги. Приєднатися до проєкту можна за посиланням.