Реабілітація дітей з інвалідністю в рамках державної програми

Надрукувати

Діти з інвалідністю потребують здійснення реабілітаційних заходів для всебічного розвитку, засвоєння ними знань, умінь, навичок, формування та розвитку фізичних, розумових, соціальних та інших здібностей з метою максимальної реалізації особистого потенціалу.

Здійснення реабілітаційних заходів допоможе дитині в житті мати друзів, сім’ю, роботу, самостійно обирати місце для проживання, відпочинку. Такий комплексний підхід створює умови для якісного життя як у вузькому родинному колі, так і в суспільстві в цілому.

В області продовжуються заходи з реалізації бюджетної програми «Соціальний захист осіб з інвалідністю», відповідно до якої здійснюється відшкодування вартості реабілітаційних послуг для дітей з інвалідністю (постанова КМУ від 27.03.2019 № 309).

На дитячу реабілітацію з державного бюджету Полтавській області у 2024 році виділено 8,3 млн грн, що дасть змогу надати послуги 420 дітям з інвалідністю. В попередньому році реабілітаційні послуги отримали 269 дітей на суму 5,4 млн грн

Послуги з реабілітації надаються безплатно в межах граничної вартості реабілітаційних заходів для однієї дитини, та визначаються за ступенем обмеження життєдіяльності і не можуть перевищувати:

Реабілітаційну установу, у якій дитина проходитиме реабілітацію, обирає один із батьків чи законний представник дитини з інвалідністю. З їх переліком можна ознайомитися на офіційних веб-сайтах Міністерства соціальної політики України та Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю

Для забезпечення дитини реабілітаційними послугами один із батьків дитини чи її законний представник разом із заявою подає до уповноважених осіб з питань соціального захисту населення виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, центрів надання адміністративних послуг (із пред’явленням оригіналів) копії таких документів:

Реєстрація заяв, а також визначення черговості надання реабілітаційних послуг проводиться в порядку надходження заяв.

 

Директор Департаменту соціального захисту населення

Людмила КОРНІЄНКО