«Полтавщина – Шевченкові» – у Полтавській ОВА презентували виставку до 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка

Надрукувати

У Полтавській ОВА почала роботу документальна виставка до 210-ї річниці від дня народження Кобзаря, організована Державним архівом області.

У заході взяли участь заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Антон Чубенко, студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», державні службовці, представники медіа.
«Полтавщину і Шевченка поєднує дуже багато моментів. Цей факт і досі є предметом ґрунтовних досліджень та відкриттів. Власне, на цьому акцентує діюча виставка. Кобзар написав чимало творів на теренах Полтавщини. Шевченко є лідером за кількістю встановлених пам’яток народному діячеві. І це говорить про визнання сили нашої культури та ідентичності у світі, – зауважив Антон Чубенко. – Постать Тараса Шевченко є досить цікавою також із державотворчої точки зору. Переконаний, що наші сучасники відкриватимуть у ньому все нові й нові грані».
Окремо Антон Чубенко зупинився на виданні полтавського дослідника Олександра Білоуська «Тарас Шевченко. Полтавщина», поділився враженнями від праці, проаналізував зміст та виокремив цікаві факти.
За словами очільниці Державного архіву Полтавської області Валентини Гудим, представлені на виставці документи свідчать про зв’язки Тараса Шевченка із Полтавщиною та пошанування пам’яті поета у нашому краї з 1861 по 2014 рр. Зокрема, містяться документи про збір коштів на упорядкування могили Кобзаря та встановлення надгробного пам’ятника Т. Г. Шевченкові у Каневі (проєкт надгробного Хреста).
Як розповів присутнім заступник директора-начальник відділу інформації та використання документів Тарас Пустовіт, на рідкісних світлинах відображено також відзначення шевченківських ювілеїв на Полтавщині у 1926, 1961-1964, 1990, 2014 рр., відкриття пам’ятника у Полтаві, оновлення музейних Шевченківських експозицій у Полтавському краєзнавчому музеї.
Виставка підготовлена на основі документів Державного архіву Полтавської області.