Як захистити своє право на доступ до відкритих даних? Новий серіал від Дія.Освіта

Надрукувати

Україна – єдина країна у світі, яка успішно розвиває сферу відкритих даних в умовах повномасштабної війни. Відповідно до рейтингу Open Data Maturity за рівнем зрілості відкритих даних наша держава посіла 3-тє місце в Європі. Важливу роль у цьому відіграє активна громадськість. За допомогою використання публічної інформації, зокрема у формі відкритих даних, громадяни можуть контролювати діяльність державних установ, створювати нові ефективні рішення для суспільства й бізнесу.

Якщо ви також хочете дізнатися, як слідкувати за роботою державних установ та сприяти боротьбі з корупцією, переглядайте серіал «Адвокація відкритих даних», який створений за ініціативи Міністерства цифрової трансформації України для платформи Дія.Освіта за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS» і Фонду Східна Європа.

На прикладах реальних кейсів у 8 серіях дізнаєтеся:

Як працюють відкриті дані;

Яка перевага відкритих даних;

Де подавати запит на отримання потрібної інформації;

Що таке адвокація відкритих даних.

Зацікавились? Дивіться серіал за посиланням: https://osvita.diia.gov.ua/courses/open-data-advocation.

Полтавська обласна військова адміністрація активно сприяє розвитку сфери відкритих даних. Зокрема, Управлінням цифрової трансформації обласної військової адміністрації було організовано ,,Інтенсив з відкритих даних для розпорядниківˮ від Міністерства цифрової трансформації України. Участь у заході взяли особи, які відповідальні за оприлюднення інформації у формі відкритих даних структурних підрозділів обласної військової адміністрації та органів місцевого самоврядування. Також, Управлінням розроблено шаблони наборів відкритих даних та забезпечено їх заповнення структурними підрозділами облвійськадміністрації з метою розміщення на Порталі відкритих даних. Продовжуємо активно розвивати цей напрямок!

Нагадуємо, що зараз триває Міжнародний тиждень відкритих даних (02-08 березня 2024 року). Разом підтримаймо  міжнародну ініціативу та розвиваймо наші практичні навички у сфері відкритих даних  із Дія.Освіта!