На Полтавщині масштабують проєкт ефективного впровадження мінімального податкового зобов’язання

Надрукувати

У Полтавській ОВА для територіальних громад презентували покроковий алгоритм ефективного впровадження мінімального податкового зобов’язання.

Онлайн-нарада відбулася під головуванням заступника начальника Полтавської ОВА Володимира Когута. Також участь у заході взяли фахівці Департаменту агропромислового розвитку ПОВА, Головного управління ДПС у Полтавській області та Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області.

«Полтавська ОВА та Головне управління ДПС у Полтавській області визначили дві пілотні громади – Великорублівську та Мачухівську. На їхній базі проаналізували впровадження МПЗ із метою виявлення недоліків та встановлення ефективності його застосування, – розповів Володимир Когут. – Маємо позитивні результати реалізації пілотного проєкту. Згідно з наданим переліком власників земельних ділянок для проведення звірки на предмет нарахування МПЗ проаналізовано 5457 записів. 4861 земельна ділянка перебувають у власності юридичних осіб та ФОП. По 596 земельних ділянках  сформовано податкові повідомлення рішення з МПЗ на загальну суму понад 2,4 мільйона гривень. Із початку року до бюджетів громад надійшло майже 500 тисяч гривень».

Володимир Когут зауважив, що Департамент агропромислового розвитку ПОВА розробив алгоритм дій для додаткового залучення коштів через МПЗ, який включає проведення аналітики даних територіальної громади, аналіз отриманих даних, опрацювання даних та залучення їх до оподаткування, моніторинг надходження коштів до громади.

В. о. начальника Головного управління ДПС у Полтавській області Алла Рябкова зауважила, що законодавством визначено дві групи суб’єктів, які сплачують такі податки. Це – фізичні та юридичні особи.

«Юридичні особи нараховують суму податкового зобов’язання самостійно, ми лише перевіряємо повноту та правильність нарахування. Наразі вони подали декларації, задекларувавши свої податкові зобов’язання, зокрема й МПЗ. Цього року мінімальне податкове зобов’язання задекларували 925 суб’єктів. Тоді як у 2023 році – 1934 суб’єкти. Це говорить про те, що частина юридичних осіб повернула у користування земельні ділянку фізичним особам. Щодо фізичних осіб, то суму МПЗ нараховує податковий орган», – розповіла Алла Рябкова.

За її словами, проведення звірок між даними податкової та територіальної громади дозволяє повною мірою нарахувати мінімальне податкове зобов’язання.